Ikke alt blir dyrere

Se bransjeavtalen som virket.

Publisert
Sist oppdatert

Bøker har blitt billigere, og salget har økt, etter at bokbransjeavtalen trådte i kraft 1. mai 2005. Dette ifølge en ny undersøkelse fra Konkurransetilsynet.

En undersøkelse utført i 2006 viste liknende tendenser, men med forbehold om at det var for tidlig å konkludere. Denne undersøkelsen bekrefter den hyggelige prisutviklingen.

Det er ikke bare bokprisene som blir kuttet: Dette blir bare biligere.

Demokratisk rabattsystem

I korte trekk går bokbransjeavtalen ut på at bokklubbene mistet eneretten på å gi rabatter på ny norsk litteratur. Nå kan alle som selger bøker gi opp til 12,5 prosent rabatt på nye utgivelser, og bokhandlere kan også sette ned prisen tidligere enn før. Dette er det mange som har benyttet seg av.

Ifølge undersøkelsen har prisreduksjonen vært størst for sakprosa og skjønnlitteratur.

Salget av bøker har gått opp med 30 prosent fra 2004 til 2007. Og de som fryktet at bokbransjeavtalen ville føre til at færre utgivelser ble distribuert, tok feil: I 2007 ble det solgt nesten 30 prosent flere titler, enn før avtalen trådte i kraft.

Flyprisene opp 25,9 prosentMer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer