Ikke bekymret over impotens

Mange sliter med potensen uten å la seg uroe. - Det er vanskelig å innrømme hvor alvorlig problemet er, mener ekspert.

En av fire menn som har store ereksjonsproblemer, unngår sex. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
En av fire menn som har store ereksjonsproblemer, unngår sex. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Får man ikke ereksjon, vil man først begynne å lure, deretter bekymre seg for så å trekke seg unna partneren.


Nesten halvparten av menn som jevnlig eller alltid er plaget med ereksjonsproblemer, sier de ikke bekymrer seg så mye over det.

Funnene kommer fram i en ny markedsundersøkelse gjennomført av Synovate for potensmiddelet Cialis. De overrasker Haakon Aars som er overlege i psykiatri og klinisk sexolog og har jobbet med seksualitet i rundt 25 år.

- Min erfaring er at menn er veldig opptatt av sin ereksjon, så jeg stiller meg undrende til det funnet. Det henger nok sammen med at en del menn har vanskelig for å innrømme at dette er veldig alvorlig for dem. Jeg tror de underrapporterer det de egentlig føler, sier han til DinSide Helse.

Har du ereksjonssvikt? Ta testen her

Slik takler du ereksjonsproblemene

 • Prøv å være fornøyd med eget liv og egen kropp
 • Tenk at her og nå er det viktigste og ikke fokuser på alt du skal oppnå i framtida
 • Husk at man ikke må være mellom 20 og 45 for å ha vellykket sex
 • Du bør ta kontakt med lege dersom du synes impotensen er et problem eller dersom du tror en sykdom kan være årsaken til problemene.
 • Potensmidler kan være en god hjelp for enkelte.

 • Halvparten sliter
  Mer enn 450 menn i alderen 45 til 65 år med ereksjonsproblemer i varierende grad, har deltatt i internettundersøkelsen. Blant dem sier halvparten at de sjelden har hatt ereksjonsproblemer det siste året, mens den andre halvparten sier de sliter en gang i blant, jevnlig eller hver gang de har sex.

  En omfattende amerikansk undersøkelse som ble gjennomført på slutten av 90-tallet, viser også at opptil halvparten av alle menn over 40 år har ereksjonsproblemer. Ti prosent av dem igjen har alvorlige problemer.

  Likevel oppgir bare 43 prosent av de som sliter mest med potensen i Synovates undersøkelse, at de snakker med partneren om det. Det overrasker ikke Aars.

  - Vi menn har en tendens til ikke å snakke om ting og til å stenge oss inne. Ereksjon er selve mandighetssymbolet, og får man ikke ereksjon, vil man først begynne å lure, deretter bekymre seg for så å trekke seg unna partneren, forklarer han.

  38 prosent av dem som jevnlig eller alltid opplever ereksjonsproblemer, unngår situasjoner som kan føre til sex, ifølge undersøkelsen.

  Les også: Kan bli avhengige av sex-piller

  En av fire menn som har store ereksjonsproblemer, unngår sex. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
  En av fire menn som har store ereksjonsproblemer, unngår sex. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


  Stress og sykdom
  Selv om mannen prøver å skjule problemene, merker kvinnene det likevel ofte, og det er ofte de som trekker med seg mannen til legen, ifølge Aars. Resultatet kan bli at legen finner en sykdom som kan forklare problemene.

  Halvparten av mennene med jevnlige ereksjonsproblemer oppgir i studien at andre sykdommer er hovedforklaringen. Blant annet kan kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer føre til impotens, forklarer Aars. Samtidig mener en av fire at prestasjonsangst er årsaken, mens 16 prosent skylder på stress.

  Blant mennene som sjelden eller en gang i blant har ereksjonsproblemer, er stress den vanligste forklaringen.

  - Den psykologiske komponenten er høy, og både stress og prestasjonsangst er vanlig, mener Aars.

  - I den tida vi lever i nå, skal vi være på topp fra ganske tidlig alder, med en karriere, to biler og hus. Vi skal alltid være tilgjengelige, enten det er på mobil eller Facebook. Dermed får vi ikke tid til å senke skuldrene og kjenne på hvordan vi har det, og det kan gå utover ereksjonen, forklarer han.

  Slik får du sexlysten tilbake

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer