Ikke betal i norske kroner i utlandet

Betal med lokal valuta når du er i utlandet, råder valutaeksperter.

Får du spørsmål om å betale i norske kroner når du handler med kort i utlandet, bør du svare nei! Foto: Colourbox/DinSide
Får du spørsmål om å betale i norske kroner når du handler med kort i utlandet, bør du svare nei! Foto: Colourbox/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien er i gang, men for deg som ennå har utenlandsturen til gode, anbefaler vi at du merker deg følgende:

Hvor dyr turen blir avhenger ikke bare av hvor mye du bruker på ferieopplevelsen, men hvordan du bruker pengene dine. Og her kan det være mye penger å spare:

Har du dratt kortet i utlandet i det siste, har du sikkert fått spørsmål om du vil betale i norsk eller lokal valuta. Mange vil nok velge å betale i norske kroner, for da ser man den nøyaktige summen på hva man skal ut med. Men ekspertene er enige om at dette er en dårlig deal.

Les også: Et trykk kan koste 467 kroner

- Kan tape store beløp

Betaler du med kort i utlandet bør du som hovedregel betale i den lokale valutaen.

Forklaringen er enkel: Når du får spørsmål om du vil betale i norske kroner, er valutakursen som regel bestemt av lokale banken eller butikkene selv. I praksis viser det seg at denne kursen ofte er betydelig dårligere enn norske bankers valutapåslag. Du må i tillegg også som regel ut med et ganske så heftig valutagebyr.

Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken Foto: Kim Jansson
Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken Foto: Kim Jansson Vis mer


- Enkelte steder, for eksempel på flyplasser, spør de om du vil bruke lokal valuta. Hvis du betaler i norsk valuta, vil du få et gebyrpåslag. Det er nærmest lureri, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) har også gått ut opp oppfordret nordmenn til å droppe norske kroner når man drar kortet i utlandet.

- Pass deg for valutafella i sommer. Du kan tape store beløp hvis du velger å betale i norske kroner. Det er butikkene selv som avgjør vekslingskursen, og da kommer du ofte dårlig ut, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO.

Visa Norge melder at det ikke finnes noen restriksjoner som hindrer utenlandske butikker i å bestemme sin egen kurs, slik at useriøse butikker kan komme unna med å belaste deg mer enn nødvendig, dersom du ikke følger godt med på hva du betaler.

- Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk i utlandet. Det mange ikke vet er at de kan tape store beløp dersom de velger å betale i norske kroner, skriver Visa på sine nettsider.

Tabbene du ikke må gjøre: Ni råd mot kortkrise i ferien

Lettere for kunden

Du bør også være oppmerksom på at enkelte butikker, også de som tilsynelatende er seriøse, trekker deg automatisk i norske kroner uten å opplyse om dette på forhånd.

Nettopp dette fikk en av DinSides tidligere journalister erfare på ferieturen til Irland. Et leiebilselskap belastet journalisten i norske kroner, med en valutakurs som viste seg å være drøyt 5 prosent dårligere enn vekslingskursen i banken. Journalisten fikk ikke tilbud om å betale i en annen valuta enn den norske.

Når leiebilselskapet senere blir konfrontert med dette, påstår de at det ikke skal foretas belastning i hjemmevalutaen uten etter kundens ønske, men at det er en fordel for kunden, fordi de ser hva de faktisk betaler.

Bedriften har nok rett i at det kanskje er enklere på den måten - men det er neppe billigst. Så om du får spørsmål om hvilken valuta du skal betale i, er det best å velge den lokale valutaen. Får du ikke spørmål om hvilken valuta du skal bruke, bør du sjekke kvitteringen ekstra nøye.

Handler i norske kroner i Sverige

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn grensehandler for mer enn 10 milliarder kroner i året, og mesteparten av grensehandelen går til innkjøp av dagligvarer. Derfor er det nok mange nordmenn som har dratt over grensen til Sverige, og fått spørsmål om hvilken valuta man vil betale i.

Ellen Dokk Holm i Postbanken tror det er mange nordmenn som uvitende velger det dyreste alternativet.

- I mange butikker spør kassadamen eller -mannen oss alltid om vi skal betale med norske eller svenske kroner (...). Jeg tror at veldig mange nordmenn svarer at de skal betale i norske kroner, det bekreftet også kassadamen på Nordby forrige helg, da jeg spurte, skriver forbrukerøkonomen i sin blogg.

Og det betyr at mange nordmenn «harry-handler» for mer enn nødvendig.

- Det spesielle med svenskehandelen er at det ofte står to bankterminaler i kassen, en norsk og en svensk, noe som er veldig forvirrende for folk, sier Holm til DinSide.

Men valget burde være enkelt:

- Si at du skal betale med svenske kroner. Betaler du med svenske kroner får du valutakursen som bankene setter og den er som oftest bedre, forklarer Holm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer