Riktig valutakurs når du handler på nett

– Ikke betal i norske kroner på nettet

Du blir lurt akkurat som i minibanken i utlandet, mener Forbrukerrådet.

VALGETS KVAL: Norsk eller utenlandsk valuta? Forbrukerrådet anbefaler at du velger «convert with card issuer». Foto: Privat.
VALGETS KVAL: Norsk eller utenlandsk valuta? Forbrukerrådet anbefaler at du velger «convert with card issuer». Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere skrevet at du stort sett taper på å velge norsk valuta når du tar ut penger i minibank eller betaler i butikk i utlandet.

Også når du tar ut penger på Gardermoen kan du risikere å betale overkurs for euro, dollar eller annen utenlandsk valuta.

Vil du skal velge norske kroner

Faktisk kan det samme skje også nær du handler i utenlandske nettbutikker.

Akkurat som på betalingsterminaler og minibanker gir også mange nettbutikker deg valget mellom å betale i norske kroner eller for eksempel dollar eller euro.

Det gjelder for eksempel Amazon, verdens største nettbutikk. PayPal, som er verdens største kort-uavhengige formidler av betaling på nett, gjør det samme.

LOKKEFLAGG: Butikker i utlandet prøver ofte svært hardt å få nordmenn til å betale i norske korner. Det lønner seg ikke for kundene. Foto: Marianne Urdahl
LOKKEFLAGG: Butikker i utlandet prøver ofte svært hardt å få nordmenn til å betale i norske korner. Det lønner seg ikke for kundene. Foto: Marianne Urdahl Vis mer

Som harryhandel med norsk flagg

Dette mener fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet vi skal være like skeptiske til som betalingsterminaler som lokker med store, norske flagg.

– Vi har ikke undersøkt nettbutikker spesielt, men det ville overraske meg om de ville sluse norske kunder over på norsk valuta om de ikke hadde gevinst av det. Å tro noe annet ville være som å tro på julenissen og påskeharen samtidig, sier Jorge Jensen til Dinside.

Heldigvis gir mange nettbutikker kundene muligheten til å betale i den valutaen som selgeren av varen beregner prisen i, som oftest dollar eller euro.

Dette anbefaler Jensen sterkt at vi velger.

– Igjen må jeg ta et forbehold om at jeg ikke kjenner nettbankenes og PayPals kalkyler godt nok. Men det blir for vanskelig å omfattende å gi råd for hver enkelt nettbutikk eller betalingstjeneste. Derfor anbefaler vi på generelt grunnlag å alltid betale i lokal valuta, både på reise og i nettbanken.

Lover at det er til beste for deg

Vi må likevel prøve nyansere litt her. For det er ikke sikkert at Amazon og PayPal er like rå som lurendreieren like over svenskegrensa eller turistfellene på Gran Canaria.

Verdens største nettbutikk Amazon lover for eksempel på tro og ære at de til enhver tid prøver å finne en konkurransedyktig kurs til deg, slik at du ikke skal tape på å betale i din lokale valuta.

De bedyrer også at de alltid vil bruke den samme kursen som ble brukt da du bestilte varen om du ønsker å returnere den.

Åpne om gebyrene

I mange nettbutikker har du mulighet til å betale med PayPal, og i enkelte er dette faktisk den eneste muligheten.

ÅPENT: Amazon gir deg kursen de opererer med når de foretar vekslingen for deg. I dette tilfellet er den nøyaktig lik vekslingskursen når du velger å betale i dollar. Foto: Tore Neset
ÅPENT: Amazon gir deg kursen de opererer med når de foretar vekslingen for deg. I dette tilfellet er den nøyaktig lik vekslingskursen når du velger å betale i dollar. Foto: Tore Neset Vis mer

Ifølge PayPals egne gebyr-regler betaler du først 3,4 prosent av kjøpesummen og deretter et fast gebyr på to kroner og 80 øre når du kjøper fra utenlandske nettbutikker.

Det er likevel slik at kjøper og selger selv velger hvem av dem som skal betale gebyrene. I de fleste tilfeller blir det nok deg som kunde som må ut med ekstrautgiftene ved å være nordmann.

PayPal gir deg imidlertid muligheten til å la kortutstederen (i praksis banken din) foreta vekslingen fra dollar eller euro til norske kroner. Banken vil følge dagens valutakurser pluss et gebyr.

Ikke sikkert norsk bank er billigere

Og det er nettopp dette som kompliserer bildet: Det er ikke sikkert at banken som har utstedt VISA-kortet ditt opererer med lavere gebyrer enn PayPal.

PayPals eget gebyr for selve overføringen av pengene (altså utenom selve valutakonverteringen) må du jo ut med uansett.

Problemstillingen har blitt diskutert opp og i mente på nettet, og fasiten er vel at det er snakk om noen få øres forskjell når du overfører mindre beløp. Er det snakk om kjøp til tusenvis av kroner, kan det muligens bety noe.

Vær også oppmerksom på at PayPal opererer med to ulike skalaer: En for kjøp og en for overføring av penger – for eksempel til familie i utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer