- Ikke betal med kontanter

Ut og drikke øl? Skattedirektoratet vil du skal bruke kort i stedet for kontanter for å betale regningen.

Skattedirektoratet oppfordrer til å droppe kontanter ved betling på restauranter og utesteder. Foto: Per Ervland
Skattedirektoratet oppfordrer til å droppe kontanter ved betling på restauranter og utesteder. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kortbruken i Norge slår stadig rekorder, men det er nok fortsatt mange som ikke klarer seg helt uten kontanter.

Men bruk av kontanter gir skattemyndighetene hodepine. Så vondt gjør det for Skatteetaten, at de nå går ut og ber nordmenn bruke bankkort i stedet for kontanter når de skal kjøpe seg en øl på puben eller betale restaurantregningen.

Grunnen er at Skattedirektoratet mener betydelige deler av omsetningen i servicebransjen består av penger under bordet, altså penger som ikke blir ført inn i noen regnskap og som derfor ikke blir betalt skatt for.

- Bruker du bankkort er du med på å snevre inn handlingsrommet for dem som unndrar omsetning fordi de ikke slår inn beløpet på kassaapparatet. Slik kan du som forbruker bidra til at vi får ryddigere forhold, og at skattepenger kommer inn til gode for oss alle, uttaler skattedirektør Svein Kristensen i en pressemelding.

Les også: Denne mannen oppfordrer til svart arbeid

Ikke uproblematisk

Betaling med kort er ikke helt problemfritt for deg som forbruker. I helgen var det flere som hadde problemer med å bruke kortene sine, etter at en Telenor-feil slo ut flere av landets betalingsterminaler.

Riktignok tilhører slike tilfeller sjeldenhetene. En langt større bekymring er den økende trenden med kortsvindel. I 2009 ble det svindlet med kort for rundt 215 millioner kroner, noe som er 15 millioner kroner mer enn året før, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Du bør derfor være veldig varsom når du drar kortet på byen. Og hvis det fortsatt er noen som ikke holder hånden over tastene når pin-koden trykkes, bør de begynne med det med en gang. For har du virkelig kontroll på hvem som titter over skulderen din når du skal betale for en øl i baren?

HUSKELISTE: Les dette før du drar kortet ditt i sommer

Sjekk kontoutskriften

Velger du å betale med kort når du er ute på byen, bør du kontrollsjekke i etterkant at kortet ditt ikke er blitt brukt av andre.

Informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR Foto: DNB
Informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR Foto: DNB Vis mer


En regel er å kontrollere kontoutskriften med jevne mellomrom. Bruker du kredittkort bør du gå gjennom fakturaen før du betaler, for å sjekke at tallene stemmer.

Ifølge informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR er dette et tips du bør ta til deg i denne perioden vi er inne i nå.

- Er det en periode/måned du ikke bør slurve med å sjekke kontoutskriften din, så er det etter ferien. Jeg pleier å råde folk til å ta vare på kvitteringer, slik at man kan kontrollere i etterkant. Har du ikke gjort det, så sørg i hvert fall for å undersøke utskriften innen rimelig tid, og mens du ennå har mulighet til å huske transaksjonene, har Rasmussen tidligere tipset DinSides lesere.

- Mye verre enn forventet

Oppfordringen om å bruke kort i stedet for kontanter er bare ett av tiltakene Skatteetaten nå gjør for å få bukt med uregistrert omsetning.

Skattedirektør Svein Kristensen i Skattedirektoratet
Skattedirektør Svein Kristensen i Skattedirektoratet Vis mer


Skatteetaten skal i tiden fremover la 50 ansatte arbeide "under cover", og opptre som vanlige pub- og restaurantkunder, for å kunne observere hva som skjer og for å avsløre og få bukt med uregistrert omsetning.

Skattedirektøren er riktignok ikke spesielt positiv i forkant av aksjonen.

- Vi regner dessverre med å avdekke mange saker. De vi oppdager vil få strenge reaksjoner, som tilleggsskatt på 60 prosent og i verste fall politianmeldelse, sier skattedirektør Kristensen.

For allerede før aksjonen har Skattedirektoratet påvist at svært mange serveringssteder dropper å registrere store deler av omsetningen.

En av undersøkelsene de har utført viste at over halvparten av de kontrollerte serveringsstedene holdt omsetningen utenfor regnskapet, og dermed ikke betalte skatter eller avgifter for dette beløpet.

- Dette er alvorlig og mye verre enn forventet, sier Kristensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer