Ikke betal på forskudd

Du kan tape alt hvis bedriften går konkurs.

Betal for varer og tjenester, men helst ikke på forskudd, advarer Forbrukerrådet. Foto: Colourbox.com
Betal for varer og tjenester, men helst ikke på forskudd, advarer Forbrukerrådet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange bedrifter sliter som følge av finanskrisen. Derfor skal du være ekstra forsiktig med forskuddsbetaling akkurat nå.

Enten du skal kjøpe nytt kjøkken, handle dyre møbler, eller pusse opp, er det mange firma som ber om forskuddsbetaling før de bestiller varene. Et slikt forskudd er i realiteten et gratis lån fra kunden til butikken.

Nå går Forbrukerrådet ut og advarer: Sliter firmaet økonomisk, har ikke kundene noen garanti for hva pengene faktisk brukes til. Kanskje blir aldri varene som du har betalt forskudd for, bestilt fra fabrikken.

Går leverandøren konkurs, taper kunden som regel hele eller store deler av forskuddet.

Tryggest med kredittkort

– Dersom du ikke kommer unna forskuddsbetaling, er det en fordel å betale med kredittkort. Dersom leverandøren går konkurs, kan man kreve pengene refundert av kredittgiveren, som vanligvis er banken som står oppgitt på kortet, sier Jon Andreas Lange som er advokat hos Forbrukerrådet.

Han oppfordrer også til bruk av kredittkort ved forskuddsbetaling ved handel i nettbutikker.

– Samme regel gjelder her; får man ikke varene eller firmaet går konkurs, kan man kreve refusjon av banken, sier Lange. Også ved kjøp av flyreiser og hotellbestilling på nettet, er det en fordel å bruke kredittkort. Går flyselskapet konkurs, taper man både reise og penger hvis man har betalt kontant eller via vanlig bankkort. Betaler man med kredittkort, får man i hvert fall pengene igjen.

Vi har tidligere skrevet om Hemsedal Booking som krevde urimelig forskuddsbetaling

Forbrukerrådet forteller at det er kredittkjøpslovens paragraf åtte som gir forbrukerne denne muligheten. Hensikten er å luke ut useriøse butikker. Ved store kjøp eller full kredittgrense på kortet, må man velge andre løsninger.

Dette gjør kortet tryggere

Del opp beløpet

– Særlig ved oppussing og ombygging er det viktig å betale enten etterskuddsvis eller delbetale underveis, for eksempel at man betaler for materialer etter hvert som de leveres, samt arbeid etappevis etter at det er utført. Dermed slipper man risikoen for å betale for varer eller tjenester før man får dem, og man slipper store tap ved konkurs hos leverandørene, sier Lange.

Har man betalt inn forskudd til et firma som går konkurs, kan man kreve penger av konkursboet.

– Men som privatkunde stiller man bakerst i køen, og sjansen for å få tilbake noe som helst er liten. Dessuten tar en konkursbehandling lang tid, så moralen er å betale underveis, helst med kredittkort, sier Lange.

Også småbedriftene blir lurt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer