Ikke betal på forskudd

Du kan tape alt hvis bedriften går konkurs.

Betal for varer og tjenester, men helst ikke på forskudd, advarer Forbrukerrådet. Foto: Colourbox.com
Betal for varer og tjenester, men helst ikke på forskudd, advarer Forbrukerrådet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange bedrifter sliter som følge av finanskrisen. Derfor skal du være ekstra forsiktig med forskuddsbetaling akkurat nå.

Enten du skal kjøpe nytt kjøkken, handle dyre møbler, eller pusse opp, er det mange firma som ber om forskuddsbetaling før de bestiller varene. Et slikt forskudd er i realiteten et gratis lån fra kunden til butikken.

Nå går Forbrukerrådet ut og advarer: Sliter firmaet økonomisk, har ikke kundene noen garanti for hva pengene faktisk brukes til. Kanskje blir aldri varene som du har betalt forskudd for, bestilt fra fabrikken.

Går leverandøren konkurs, taper kunden som regel hele eller store deler av forskuddet.

Tryggest med kredittkort

– Dersom du ikke kommer unna forskuddsbetaling, er det en fordel å betale med kredittkort. Dersom leverandøren går konkurs, kan man kreve pengene refundert av kredittgiveren, som vanligvis er banken som står oppgitt på kortet, sier Jon Andreas Lange som er advokat hos Forbrukerrådet.

Han oppfordrer også til bruk av kredittkort ved forskuddsbetaling ved handel i nettbutikker.

– Samme regel gjelder her; får man ikke varene eller firmaet går konkurs, kan man kreve refusjon av banken, sier Lange. Også ved kjøp av flyreiser og hotellbestilling på nettet, er det en fordel å bruke kredittkort. Går flyselskapet konkurs, taper man både reise og penger hvis man har betalt kontant eller via vanlig bankkort. Betaler man med kredittkort, får man i hvert fall pengene igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer