Ikke betal spillegjelda

I norsk rett er alle avtaler bindende, også de muntlige. Men aldri en regel uten unntak, og heldigvis for deg er altså spillegjeld ett av dem. I følge nettstedet webjuristen.no, kan kredittselskapene tape millioner hvis folk oppdager det.

Publisert
Sist oppdatert

"Af Spil og Væddemaal opstaar ingen Forpligtelse, og en Anerkjendelse af derved stiftet Gjæld er uforbindende. " står det i Straffeloven fra 1902. Regelen er ennå ikke pensjonert, selv etter over hundre år.

Nettet har gitt økte muligheter for å spille på kreditt. Det er ikke uvanlig at online spillsteder har enkel tilgang til kreditt hos kredittkortselskapene.

Kan tape millioner

Ikke betal spillegjelda


Kredittkortselskaper som Mastercard risikerer dermed å tape millioner dersom nordmenn de har ytt kreditt til nett-spill, blir oppmerksom på regelen og bestemmer seg for å la være å betale spillegjelden sin. Og i følge Webjuristen kan de eller du antageligvis gjøre akkurat det.

I bestemmelsens 2. ledd står det nemlig at "Det samme gjælder Laan eller Forskud, som nogen vidende om Øiemedet (les: formålet) har ydet til Brug ved Spil eller Væddemaal." Kredittkortselskaper som har avtale med gambling-firma på internett vet selvfølgelig godt hva pengekreditten brukes til. Låner du penger i din lokale bank derimot, vil du måtte betale tilbake gjelden selv om du har spilt bort alt sammen. Med mindre du oppga gambling som formål med lånet... men det er heller lite sannsynlig.

Gammel men viril

Bestemmelsen om at spillegjeld ikke trenger å betales, tok opprinnelig sikte på pokerspill en fuktig natt hvor man spilte seg fra hus og hjem uten å være helt klar over hva man gjorde. I dag er spill satt mer i system og det å spille har ikke så lugubert preg over seg som det hadde den gang. Men fortsatt har myndighetene iverksatt stramme begrensninger på firma som ønsker å selge spill i Norge. Ifølge lotteriloven må alle unntatt de store spilloperatørene som Norsk Tipping, søke bevilling for å arrangere spill.

Internett-firmaene slipper i praksis unna fordi de tilbyr tjenestene fra et annet land. Et kredittkort-selskap med avdeling her i landet er imidlertid underlagt norsk lov. Dersom de forsøker å tvangsinndrive slik gjeld, vil antageligvis domstolen nekte dom med hjemmel i straffelovens ikraftredelseslov § 12, skriver webjuristen.

Kilde: Webjuristen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer