- Ikke betalt strøm siden april

Installerte solceller like før strømprisene skjøt i været.

FORNØYDE: Ekteparet Kari Nystrøen og Bjørn Nystrøen-Rygh er fornøyde med solcelleanlegget sitt. Kilde: Privat
FORNØYDE: Ekteparet Kari Nystrøen og Bjørn Nystrøen-Rygh er fornøyde med solcelleanlegget sitt. Kilde: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september i fjor skjøt prisene på strøm i været og har, foruten enkelte perioder med mer normale priser, holdt seg høyt det siste åra. Spesielt august og september i år var ille med priser over 4 kroner per kilowattime.

Måneden i forkant av priseksplosjonen på strøm, fikk ekteparet Kari Nytrøen og Bjørn Nytrøen-Rygh installert solceller på taket på gården deres i. Syringa i Rendalen.

Nå har de ikke betalt for strøm på flere måneder.

Det var Østlendingen som først omtalte saken.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Flyttet fra Oslo

Vi hadde bodd i Oslo i mange år, før vi bestemte oss å flytte til barndomshjemmet mitt som er en gård i Rendalen. Vi startet med å rehablitere låven, som sto for fall. Etter det har vi sett på taket og lekt med tanken om et solcelleanlegg, forteller Kari Nytrøen til DinSide.

Hun beskriver det som en stor overgang å flytte fra byen til gården, men at de hadde fått nok av bylivet og ønsket å bidra til distriktets utvikling.

Før de fikk solcelleanlegget installert på gården, snakket de med flere som hadde det fra før, men de ble ikke helt overbevist. Deretter tok de kontakt med Energi Pluss, en solcelleleverandør på Tynset, som hadde alle svarene ekteparet trengte.

- Vi fikk installert anlegget i august 2021, men det først i år at vi har fått se potensialet. Det er ikke en avgjørelse vi angrer på sånn som strømmen er i disse dager, forteller Nytrøen.

Ikke betalt strøm siden april

Selv om gården ligger på skyggesiden i dagen, har de fortsatt fått utnyttet anlegget og spart mye. Faktisk har de ikke betalt en strømregning siden april.

- Vi har ikke betalt en strømregning på huset siden april. I sommer ble det produsert mye mer enn vi brukte, og da kunne vi selge strømmen. Det beste hadde vært å ha muligheten til å spare strømmen til de kalde månedene, men å investere i lagringskapasitet koster mye, forteller Nytrøen-Rygh

På en av de gode dagene i oktober registrerte ekteparet en produksjon av 44 kWt mot 80 kWt, som er rekorden fra sommeren. Forbruk og produksjon til nettet vises i en app, som de følger nøye med på.

Solcelleanlegget kostet paret 200 000 kroner, og selv med høye strømpriser og tilbakesalg av strøm, vil det ta en stund før paret er i null.

- Den beste oppsummeringen er at vi får dekket halve årsforbruket vårt. Denne prosessen har gjort oss mye mer opptatt av å følge med på forbruket vårt av strøm. Det siste året har denne bevisstheten ført til andre tiltak for å spare strøm, forteller Nytrøen.

Paret forteller at varmeovnen skrur seg ned om natta, mens de har sparepærer og app-styrt lys.

- Vi har et mye lavere forbruk i år sammenliknet med i fjor, uavhengig av egenprodusert strøm. Vi har også fulgt nøye med når strømmen er dyrest, Nytrøen-Rygh.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer