Ikke bind renten!

Du kan tape hundretusener om du binder renten på lånet ditt nå. Vi forklarer hvordan fastrente virker.

Publisert

Mens lån med flytende rente er en sak mellom deg og banken din, er fastrentelån verdipapirer som omsettes i et marked.

Med en gang du går inn i banken og tar opp et lån med fast rente, snur banken seg rundt og selger en obligasjon i obligasjonsmarkedet. Denne obligasjonen har samme rente, samme lånebeløp og samme løpetid som det lånet banken har gitt deg.

Hver dag vil verdien av denne obligasjonen bli notert i markedet. Den kan bli kjøpt og solgt mange ganger før du innfrir lånet ditt.

Vi skal se litt på hvilken pris markedet vil gi for obligasjonen.

Evigvarende, avdragsfritt lån

Eksemplet blir enklest om vi sier at du har et lån med evigvarende rentebinding. Du betaler ikke avdrag på dette lånet, og kan beholde det helt til du selv vil innfri det.

La oss si at du opprinnelig lånte én million kroner til fem prosent rente. Siden du ikke betaler avdrag, innebærer dette at du skal betale 50.000 kroner i året til den som eier obligasjonen, helt til du kjøper den tilbake.

Etter at du tok opp ditt fastrentelån begynner renten i markedet å stige. Den stiger til ti prosent, dobbelt så mye som da du tok opp ditt lån. Dette berører deg ikke på kort sikt. Du betaler stadig dine 50.000 i året. Men de som handler i obligasjoner kan nå kjøpe nyutstedte obligasjoner, også pålydende én million kroner, hvor låntakeren betaler innehaveren av obligasjonen 100.000 kroner i året. Dobbelt så mye som du betaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer