Ikke bit på disse treningsmytene

Store mål og ambisjoner for 2008? Vær obs på de vanligste mytene om trening og fettforbrenning!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nei, denne formen for styrketrening forbrenner ikke fettet på magen


Mange har satt seg store og hårete mål for det nye året, og kanskje spesielt når det kommer til treningsfronten. 2008 skal definitivt bli det året du skal komme i form, der du endelig skal få brukt treningstøyet du fikk til jul for ett år siden og der det er slutt på støttemedlemskap på treningssenteret.

Og det er vel sant å si at vi gjerne vil se pene ut med minst mulig svett og slit. Og nettopp av den grunn lar vi oss lett lure av falske myter om trening og fettforbrenning.

Her er noen av de vanligste treningsmytene du bør styre unna på det nye året!

Les også: Maten som brenner fettet

1. Sit-ups fjerner magefettet
Ja, sit-ups må til for at magemusklene skal bli større, men nei, denne formen for styrketrening forbrenner ikke fettet på magen. For under fettforbrenning hentes fettet ut fra ulike lagre rundt i kroppen. Deretter transporteres det via blodet til musklene som trenger det. Fettforbrenningen blir med andre ord jevnt fordelt over hele kroppen.

Du forbrenner langt flere kalorier ved å drive kondisjonsaktiviteter som inkluderer kroppens største muskelgrupper, enn det sit-ups og andre styrkeøvelser gjør. Ønsker du vaskebrett i år er det med andre ord allsidig kondisjonstrening som må til, og ikke timer opp og timer ned med sit-ups på stuegulvet.

Les også: Fem snarveier til en flat mage

2. Trening øker fettforbrenningen drastisk ved hvile
Slapper du ekstra godt av etter en tøff treningsøkt fordi du tror det er da fettforbrenningen setter i gang for fullt? Da tar du i så fall helt feil. Forbrenningen under hvile øker noe etter at du har jogget i én time, men ikke mer enn opp mot 60 kcal.

Men du forbrenner selvfølgelig langt mer under selve løpingen. Tallene varierer fra person til person, men vi forbrenner rundt 600 kcal ved jogging og 900 kcal ved løping i en time.

Les også: - Øl bedre enn vann etter trening

3. Trening med lav intensitet forbrenner mest
For noen år siden var det populært å drive med såkalt ”fatburner aerobic”. Men ikke la deg lure av dette fristende navnet eller tilsvarende navn.

Forklaringen er som følger: Fatburner-myten oppstod i kjølvannet av amerikanske forskningsresultater som viste at man ved rolig trening forbrente en høyere prosentandel fett enn under hard trening. Sannheten er imidlertid at intensiv trening forbrenner flere fettkalorier enn rolig trening. Og hvorfor? Ganske enkelt fordi den totale forbrenningen er så mye høyere. Dessuten er det ganske irrelevant om vi forbrenner fett eller karbohydrater – det er det totale energiforbruket under trening som har noe å si.

Her er treningen som brenner fett

4. Tren om morgenen og forbrenn mer
Har du begynt å sette på vekkerklokken enda tidligere for å få til en treningsøkt på morgenkvisten før frokosten? Det forbrenner jo mer, har du hørt! Myten går på at mange tror at energien til treningen må tas direkte fra fettlagrene siden du ikke har noe mat i magen som kan forbrennes. Men dette er dessverre feil.

Vi har alle lagre av karbohydrater i muskelcellene og leveren som holder til en til to timers hard aktivitet. Hvis karbohydratlagrene skulle gå tomme, vil du straks merke dette og treningen blir både treg og ubehagelig.

Fettforbrenning er ikke nok til å opprettholde et visst aktivitetsnivå, og det er hellet ikke så sunt. Tren gjerne om morgenen, men ta gjerne et par glass med vann og en banan før du farer av gårde, for da har du mer å gå på.

Slik spiser du riktig frokost

5. Store lår av å sykle
Mange kvinner vegrer seg for spinningsykkelen av redsel for å få store, tjukke lår. Men det er ingen grunn til bekymring. Sykling er en fin aktivitet hvis du vil ned i vekt. Skulle du sykle så mye som mer enn tre ganger i uken med høy intensitet vil du utvikle muskulatur, men det øker energiforbrenningen og er dermed positivt.

Rett etter en treningsøkt kan det hende du vil oppleve at buksen din er litt vanskeligere å få på seg, men årsaken til dette er at du har mye blod i muskulaturen fordi du har trent, og ikke fordi det har vært en drastisk økning av muskelmassen din.

Slit sitter du riktig på sykkelen

Kilde: Woman24 og Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer