Ikke bli en pensjonstaper

Du får mer å rutte med hvis AFP inngår i tariffavtalen din.

Vet du egentlig hvilke ordninger du har gjennom jobben? Pensjonen din kan blir over en million kroner lavere om du ikke har AFP.  Foto: Per Ervland/Colourbox
Vet du egentlig hvilke ordninger du har gjennom jobben? Pensjonen din kan blir over en million kroner lavere om du ikke har AFP. Foto: Per Ervland/Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avtalefestet pensjon (AFP) er en tilleggspensjon som kommer oppå folketrygden og tjenestepensjonen.

Det skilles mellom AFP for privat og offentlig sektor. I offentlig sektor har alle rett til å gå av med AFP. I privat sektor er det bare om lag 50 prosent som jobber i en bedrift med AFP-avtale. Likevel må alle ta sin del av regninga.

Les mer om AFP i privat sektor herLes mer om AFP i offentlig sektor her

Sjekk vår spareguide

Et spleiselag

AFP er et spleiselag. Mellom arbeidsgiver, staten og fagforeningene. Arbeidsgiver betaler 2/3 mens staten betaler 1/3. I offentlig sektor tar dermed staten (skattebetalerne) ansvaret for hele spleiselaget, da stat eller kommune også opptrer som arbeidsgiver. For å få AFP må visse krav være oppfylt. Du må eksempelvis være omfattet av ordningen i minimum syv av de ni siste årene før du fyller 62 år (for de eldste årskullene gjelder imidlertid mindre strenge ansiennitetskrav).

Med dagens system er altså halvparten av skattebetalerne i privat næringsliv med å spleise på et gode de aldri vil nyte godt av. Avhengig av hvor mye du tjener, kan AFP i privat sektor fort være verdt 50.000-80.000 kroner hvert år så lenge du lever. Det kan dermed skille godt over en million kroner i pensjonen for en som har AFP, og en som ikke har det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.