Alle vet at bæreposer i plast ikke er som sukkertøy for miljøet, men om vi gjenbruker dem som søppelposer kan det vel ikke være så ille?
- Dette er en type «gjenbruk» vi vil ha slutt på, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, til DinSide.
Det er ikke bare Handelens miljøfond som presser på. EU-kommisjonens forslag til nye emballasjedirektiv som ble vedtatt høsten 2022, har ikke bare som mål å kutte plastemballasje - handleposen i plast skal også til pers.
Målet er at vi ikke skal bruke mer enn 40 bæreposer i plast i året per person innen utgangen av 2025. Ifølge Handelens miljøfond brukte vi 135 poser hver i 2022.

– For å nå målet med 40 poser per person, må hver og en av oss redusere innkjøpet med i underkant av 100 poser. For nordmenn flest betyr det at flere vaner må endres, sier Lind.
Bruk egne søppelposer
Det gjelder også gjenbruk av plastposer til søppel. I plastposerapporten for 2021 av Handelens Miljøfond ble det antatt at rundt 83 prosent av bæreposene ble gjenbrukt som avfallspose. I stedet anbefaler Lind at du bruker søppelposer på rull.
På oppdrag for Handelens miljøfond har Norwaste regnet på hvor mye plast vi kan spare, dersom vi klarer å kutte bruken av plastposer tilsvarende EU-forslaget.
– Ved å erstatte 410 millioner av plastbæreposene med avfallspose på rull reduserer vi det norske plastforbruket med nesten 5000 tonn, sier Henrik Lystad fra Norwaste.
Det tilsvarer vekten av mer enn 3000 biler.
Så mye sparer du
Erstatningen er ikke bare mer miljøvennlig - men også billigere.
Våre beregninger viser at du kan spare flere hundre kroner i året, dersom du ikke kjøper handleposer, men velger et handlenett i stedet. De fleste butikkene selger ulike slitesterke varianter i nylon.
Coop har også et handlenett som gir medeierne 1 krone i bonus hver gang de bruker det.
Det kan også være verdt å ta med seg at en dansk undersøkelse fant at du må bruke et bomullsnett 7100 ganger (20 000 ganger om den er økologisk) før det er et bedre alternativ til vanlige plastposer.
Undersøkelsen er bestilt av den danske Miljøstyrelsen, og gjennomført av Danmarks tekniske universitet (DTU).
Et annet alternativ kan være å kjøpe sin egen handlekurv, slik Inger Fossmo gjorde:

- Får noen blikk
Riktig retning
Selv om det er et godt stykke igjen til målet, er norske forbrukere et godt stykke på vei.
- Vi ser en nedgang i posesalget sammenliknet med totalomsetning på butikk, tross stor vekst de siste åra grunnet blant annet Covid, sier Celine Annette Sjøberg, kommunikasjonsrådgiver i Rema 1000, til DinSide.
Posesalget i Rema 1000 har hatt en jevn nedgang siden poseavgiften ble innført i 2017.
- Nedgang i antall poser solgt fra 2017 mot 2022 er på 9,1 prosent. Sammenlikner vi poser sett opp imot omsetning i 2017 mot 2021 så er det en reduksjon på 18,3 %. Vi ser en ytterligere reduksjon mot 2022, men på grunn av at 2022 tallene våre ikke er offentlig kjent ennå kan vi foreløpig ikke dele denne utviklingen.
Også hos Coop er kurven nedadgående.
Coops kunder har redusert plastposeforbruket med drøye 12 prosent fra 2021 til 2022, forteller Knut Lutnæs, seniorrådgiver kommunikasjon og myndighetskontakt i Coop.
Coop har et handlenett som gir deg 1 krone i bonus hver gang du bruker det, noe som har vært en viktig medvirkning.
- Vi har solgt flere handlenett enn noen gang, og Coops gjenbruksbonus på 1 krone er registrert over 7 millioner ganger, noe som har gitt kundene nærmere 8,5 millioner kroner i gjenbruksbonus.
Lutnæs understreker viktigheten av at butikkene og kundene spiller på lag for å kutte poseforbruket.
- Vi vet at det beste alternativet, både for miljøet og lommeboka, er å bruke handlenett til å frakte hjem varene, og å kjøpe avfallsposer på rull til restavfallet hjemme. Det skal vi legge enda bedre til rette for framover.
Vinn 1000 kroner
Kiwi har valgt en litt annen inngang. Alle Kiwis plusskunder som takker nei til plastpose er med i en trekning der man kan vinne 1000 kroner i Trumf-bonus.
.- Vi håper at poselotteriet er et engasjerende og effektivt tiltak, som gjør at vi reduserer plastforbruket. Kundene kan vinne penger, samtidig som man sparer penger, sier Nora Mile Helgesen i Kiwi, til DinSide.
- Vi håper at poselotteriet er et engasjerende og effektivt tiltak, som gjør at vi reduserer plastforbruket.
Poselotteriet vil løpe fram til 27. februar 2023. Hver uke vil Kiwi trekke ti vinnere som vil motta 1000 kroner på sin Trumf-konto.
- Vi har god erfaring med å premiere grønne valg fra tidligere, blant annet fra Sunnhetslotteriet. Og vi har mer tro på gulrot istedenfor pisk.