Å spise rå sjampinjong kan føre til ubehag eller forgiftning.
Les også: Giftfare i skogen
Sopp kan nemlig inneholde skadelige naturlige giftstoffer hvis den ikke varmebehandles tilstrekkelig.
Du bør derfor ikke hive rå sopp i salatbollen, råder Mattilsynet på matportalen.no.
Les også: Den undervurderte soppen
Feil tilberedning
De vanligste årsakene til forgiftning med sopp er mangel på kunnskap og feil tilberedning.
Les også: Sunt med sopp
Sopp passer ikke spesielt godt sammen med moderne matlaging, hvor maten gjerne kjapt stekes i ei wokpanne. Mange sopparter er tungt fordøyelige og trenger lengre koke- eller steketid, informerer Mattilsynet.
Som for eksempel disse tre:
Sjampinjong
Denne vanlige matsoppen bør heller ikke spises rå.
Sjampinjong kan inneholde fenylhydrazinforbindelser og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftframkallende.
Disse forbindelsene forsvinner ved god varmebehandling.
Les også: Tid for sopp
Rødskrubb
Rå eller for lite stekt/kokt rødskrubb kan føre til kraftig magebesvær.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger