Ikke bruk rå sopp i salaten

Mattilsynet advarer mot å bruke rå sopp fordi den kan inneholde giftstoffer.

IKKE SPIS DEM RÅ: Du bør alltid varmebehandle sopp før du spiser dem, råder Mattilsynet. Foto: Colourbox.com, Bildene under: Science Photo Library
IKKE SPIS DEM RÅ: Du bør alltid varmebehandle sopp før du spiser dem, råder Mattilsynet. Foto: Colourbox.com, Bildene under: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å spise rå sjampinjong kan føre til ubehag eller forgiftning.

Les også: Giftfare i skogen

Sopp kan nemlig inneholde skadelige naturlige giftstoffer hvis den ikke varmebehandles tilstrekkelig.

Du bør derfor ikke hive rå sopp i salatbollen, råder Mattilsynet på matportalen.no.

Les også: Den undervurderte soppen

Feil tilberedning

De vanligste årsakene til forgiftning med sopp er mangel på kunnskap og feil tilberedning.

Les også: Sunt med sopp

Sopp passer ikke spesielt godt sammen med moderne matlaging, hvor maten gjerne kjapt stekes i ei wokpanne. Mange sopparter er tungt fordøyelige og trenger lengre koke- eller steketid, informerer Mattilsynet.

Som for eksempel disse tre:

Sjampinjong

Denne vanlige matsoppen bør heller ikke spises rå.

Sjampinjong kan inneholde fenylhydrazinforbindelser og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftframkallende.

Disse forbindelsene forsvinner ved god varmebehandling.

Les også: Tid for sopp

Rødskrubb

Rå eller for lite stekt/kokt rødskrubb kan føre til kraftig magebesvær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer