Den store byttedagen 2021

Ikke bytt julegaver samtidig med alle andre

Denne romjula har du mange byttedager å ta av, og du kan faktisk vente med byttinga til over nyttår også.

FIRE BYTTEDAGER: Romjula har fire dager med full åpningstid, men vurdér om du kan vente enda lenger med å bytte julegavene du ikke vil ha. Foto: Shutterstock/skjermdump
FIRE BYTTEDAGER: Romjula har fire dager med full åpningstid, men vurdér om du kan vente enda lenger med å bytte julegavene du ikke vil ha. Foto: Shutterstock/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele åtte av ti kommer til å bli misfornøyde med noe de får under juletreet, og sannsynligvis vil de bytte julegaven i en ny vare, størrelse, farge eller annet.

Denne jula «mister» vi en del fridager, siden julaften havner på en fredag, men til gjengjeld er det flust med fulle arbeidsdager i romjula. Og da er det sikkert en god del som har tenkt seg til bysentrum eller kjøpesentre for å bytte julegaver.

- Utsett bytteturen

«Den store byttedagen» i år blir nok mandag 27. desember. Du bør imidlertid tenke deg om før du drar av gårde på byttetokt akkurat denne dagen.

- Når butikkene åpner opp igjen i romjula, er det viktig å følge samme råd og regler som før jul: Hold avstand, bruk munnbind og utsett turen hvis du ikke er frisk, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til DinSide.

OPTIMIST: Nakstad tror bytting av julegaver vil gå bra med gode forholdsregler. Foto: NTB
OPTIMIST: Nakstad tror bytting av julegaver vil gå bra med gode forholdsregler. Foto: NTB Vis mer

- Vi tror butikkene vil ha god kontroll på avstand og antallet kunder i lokalene, også i romjula. Men det kan være lurt å legge bytteturen til andre tidspunkter enn tidlig ettermiddag, da de fleste er ute, sier Nakstad videre.

«GRINCHEN»: Tolletaten kan ta gavene. Video/klipp: Berit Njarga/Ingebjørg Iversen Vis mer

Live-teller kundene

Norges største kjøpesenter, Sandvika Storsenter, har live-telling av antall kunder inne på senteret på plass permanent, og dette er et nyttig hjelpemiddel for de som tar turen og lurer på om de vil gå inn eller ei.

Senterleder Kathrine Ingerø bekrefter at mandag 27. desember blir «den store byttedagen» også hos dem.

- For en vellykket byttedag er mitt viktigste tips at du «har papirene i orden». Det betyr at byttelapp må medbringes og at eventuell emballasje er intakt, sier Ingerø til DinSide.

- Vi har flere åpningsdager i romjula, så kom gjerne en av de andre dagene etter den 27. Da er kundetrykket erfaringsmessig litt lavere, fortsetter hun.

Videre oppfordrer sentersjefen alle til å følge gjeldende smittevernsregler om de tar turen til Sandvika Storsenter for å bytte julegaver, som å holde én meter avstand og bruke munnbind.

- Føler du deg ikke i form, er det bedre å vente med byttinga til etter jul eller overlate byttinga til andre.

Romslige bytteordninger

Og du kan trygt vente på med byttinga til nyåret. Det er nemlig mange butikker som har romslige bytteordninger som strekker seg langt utover romjulsdagene.

- Vi tilbyr 50 dager åpent kjøp på våre produkter, så om noe ikke skulle falle i smak, er gavene velkomne tilbake til våre butikker. Men vi har noen unntak i byttereglene som gjelder for eksempel mobiltelefoner, ørepropper, produkter med abonnement, programvare og hygieneprodukter. Vi anbefaler kundene våre å ta en rask sjekk på nettsida vår, for å sjekke at akkurat deres produkt er innenfor byttereglene, sier Madeleine Schøyen Bergly hos Elkjøp til DinSide.

- Dersom høyttaleren eller krølltanga ikke er midt i blinken, syns vi det er mye bedre at du kommer tilbake til oss og bytter varen i noe annet som vil gi mer glede, sier Schøyen Bergly.

Andreas Nyheim hos XXL framholder at sportsgiganten har hele 100 dagers garanti for bytte og retur.

- Så, bytt gjerne på en annen dag enn «den store byttedagen», eller styr unna de mest hektiske timene på dagtid, sier Nyheim til DinSide.

- Vi kommer til å sette av plass til å organisere eventuelle køer og oppbevaring av byttevarer, og vi har heldigvis store varehus og gode løsninger for dette.

Han understreker at de viktigste smittevernstiltakene hos XXL er å holde meteren og bruke munnbind.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer