Ikke bytt p-piller med angrepiller

Det er en kraftig økning av bruken av angrepiller blant unge jenter. Den får noe av æren for at aborttallene er på vei ned, men bør ikke erstatte tradisjonell prevensjon som p-piller og kondom.

Publisert
Sist oppdatert

Siden oktober 2000 har norske kvinner kunnet kjøpe angrepillen enkelt, raskt og reseptfritt på apotekene. Fra juli 2003 til juli 2004 var det en økning på 20 prosent av salget, og i løpet av 12-månedersperioden ble det solgt 100.000 pakker med angrepiller.

Medisinen virker i 95 prosent av tilfellene dersom den blir tatt innen 24 timer etter ubeskyttet sex.

En undersøkelse med en norsk fokusgruppe viser at 77 prosent av de som har benyttet seg av pillen én gang vil gjøre det igjen. Undersøkelsen er gjort ved Avdeling for Samfunnsfarmasi på Farmasøytisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

- At et så høyt antall sier planlegger å bruke den igjen er litt skremmende. Det tyder på at disse jentene bruker den som vanlig prevensjon, og det er ikke meningen. Den skal brukes i nødstilfeller, sier farmasøyt og produktsjef Hjørdis Jølsum i legemiddelselskapet Schering

- Angrepiller har en dårligere sikkerhet sammenlignet med p-piller og kondom. Den virker i mellom 85 og 95 prosent av tilfellene, mens p-piller er 99,9 prosent effektivt.

En undersøkelse fra kondomgiganten Durex viser at nordmenn er verdensmestre i one night stands, og Jølsum mener at man i stedet for å ha ubeskyttet sex med noen man møter på byen og kjøpe angrepille dagen etter bør bruke kondom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer