Facebook

Ikke del dette

- Gjør deg til et mål for svindlere.

KJEDEMELDINGER: Datahjelperne oppfordrer alle om å unngå å dele kjedemeldinger ukritisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KJEDEMELDINGER: Datahjelperne oppfordrer alle om å unngå å dele kjedemeldinger ukritisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig dukker det opp såkalte kjedemeldinger i nyhetsstrømmen på Facebook. I slike kjedemeldinger blir du oppfordret til å kopiere teksten, lime den inn i statusfeltet og dele den på Facebook-veggen din.

Årsaken til at du bes om å kopiere teksten og legge ut et nytt innlegg i stedet for å dele den originale Facebook-posten, er at Facebook blir nødt til å fjerne flere innlegg i stedet for ett, samt at det blir vanskeligere å spore det opprinnelige innlegget.

Det forklarer Datahjelperne.no som nå sender ut en advarsel mot å dele slike kjedemeldinger ukritisk.

Blir et mål for svindlere

Dersom du legger ut slike kjedemeldinger, risikerer du å gjøre deg til et mål for svindlere på det sosiale mediet, advarer Datahjelperne.

- Dersom du følger instruksene i en kjedemelding, viser det at du er tilgjengelig for digitale angrep av typen «social engineering». Ofte gir du fra deg mer informasjon også, forteller Joakim Reistad i Datahjelperne til DinSide.

«Social engineering», på norsk sosial manipulasjon, fungerer slik at angriperen oppretter sosiale situasjoner hvor offeret blir lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer