Facebook

Ikke del dette

- Gjør deg til et mål for svindlere.

KJEDEMELDINGER: Datahjelperne oppfordrer alle om å unngå å dele kjedemeldinger ukritisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KJEDEMELDINGER: Datahjelperne oppfordrer alle om å unngå å dele kjedemeldinger ukritisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig dukker det opp såkalte kjedemeldinger i nyhetsstrømmen på Facebook. I slike kjedemeldinger blir du oppfordret til å kopiere teksten, lime den inn i statusfeltet og dele den på Facebook-veggen din.

Årsaken til at du bes om å kopiere teksten og legge ut et nytt innlegg i stedet for å dele den originale Facebook-posten, er at Facebook blir nødt til å fjerne flere innlegg i stedet for ett, samt at det blir vanskeligere å spore det opprinnelige innlegget.

Det forklarer Datahjelperne.no som nå sender ut en advarsel mot å dele slike kjedemeldinger ukritisk.

Blir et mål for svindlere

Dersom du legger ut slike kjedemeldinger, risikerer du å gjøre deg til et mål for svindlere på det sosiale mediet, advarer Datahjelperne.

- Dersom du følger instruksene i en kjedemelding, viser det at du er tilgjengelig for digitale angrep av typen «social engineering». Ofte gir du fra deg mer informasjon også, forteller Joakim Reistad i Datahjelperne til DinSide.

«Social engineering», på norsk sosial manipulasjon, fungerer slik at angriperen oppretter sosiale situasjoner hvor offeret blir lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.