Samboerkontrakt

- Ikke dropp den

Dette er en av de viktigste kontraktene du skriver, mener økonomisk rådgiver.

SAMBOERKONTRAKT: Kontrakten sikrer deg økonomisk. Foto: Shutterstock / NTB
SAMBOERKONTRAKT: Kontrakten sikrer deg økonomisk. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å tenke på de praktiske tingene er kanskje ikke første prioritet når man flytter sammen. Mange frykter gjerne at økonomi kan legge en demper for romantikken.

Men er det en ting man ikke bør droppe, så er det samboerkontrakt.

- En samboerkontrakt sikrer deg økonomisk, den sørger for en rettferdig fordeling ved et brudd, og den regulerer hvordan dere skal dele felles utgifter. Den tar opp viktig temaer som kan hindre framtidige irritasjoner, sier økonomisk rådgiver Lene Drange.

Viktig

Drange påpeker at det er like viktig å ha en slik samboerkontrakt både i kollektiv og i parforhold som leier sammen, og ikke minst hvis man eier bolig sammen.

- Det er mange økonomiske feller å gå i når dere flytter sammen.

- At fordelingen ikke bli rettferdig, særlig når en kjøper bolig sammen er det naturlig at banken setter opp en 50/50 eierandel, men dere hadde kanskje ulike egenkapital, fortsetter hun.

Drange har utformet et eksempel på dette:

  • Hvis et par skal kjøpe en leilighet og den ene har 500 000 kroner og den andre har 1 500 000 kroner i egenkapital, men den som har minst egenkapital tjener mest. Når paret skal kjøpe handler det mest om å få et finansieringsbevis, slik at de kan kjøpe drømmeleiligheten. Men hva blir rettferdig hvis de slår opp etter 5 år, den ene hadde mer egenkapital, men betalte mer hver måned og den andre omvendt? Skal paret finne ut av dette når konfliktnivået er høyt er det ekstra vanskelig, skal de bare dele på to? Den første har kanskje ikke råd til å bare si fra seg noen hundretusen.

Dette bør være med

Ifølge Huseierne.no er det særlig fem ting som bør være med i en samboerkontrakt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer