Ikke dropp kaffen!

Den forebygger alzheimer.

De daglige kaffekoppene kan holde hjernen din frisk. Foto: colourbox.com
De daglige kaffekoppene kan holde hjernen din frisk. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange gode grunner til å drikke kaffe, og her får du enda en: Kaffe kan redusere risikoen for å utvikle Alzheimer senere i livet, konkluderer en ny, finsk studie.

Studien viste ifølge nettstedet EurekAlert! at middelaldrende mennesker som drikker kaffe har lavere risiko for å utvikle demens og Alzheimer senere i livet sammenlignet med de som drakk lite kaffe eller ikke drakk kaffe i det hele tatt.

Den laveste risikoen for å utvikle demens (65 prosent) fant man hos de moderate kaffedrikkerne (som drakk tre til fem kopper daglig). Selv når man korrigerte for andre faktorer ble resultatet stående.

Les også: Kaffe krymper puppene

Tedrikking var ikke spesielt vanlig, men ble heller ikke knyttet til demens.

Alzheimer utvikles tidlig

- Vi ville studere sammenhengen mellom kaffe- og tedrikking midtveis i livet og risikoen for demens senere i livet, da langtidseffektene koffein har på det sentrale nervesystemet fortsatt var ukjente, forklarer studieleder Miia Kivipelto, førsteamanuensis ved Universitet i Kupio og Karolinska Institutet.

- De patologiske prosessene som fører til Alzheimer kan nemlig tenkes å starte flere tiår før symptomene begynner å vise seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer