- Ikke dum om du velger fast rente

Men økonomene selv velger flytende...

- Ikke dum om du velger fast rente
Publisert
Sist oppdatert

Finansuroen gir økte pengemarkedsrenter som igjen tvinger norske banker til å sette opp rentene. Dermed er det naturlig å stille spørsmålet om det vil lønne seg å binde renta nå? I går skrev vi at norske økonomer anbefaler å binde renta dersom du ikke tåler flere rentehopp

- I Norge blir det gjerne fremstilt som at du må være dum eller fattig, eller begge deler, for å velge fast rente på lånet ditt. Dum fordi det viser seg at flytende rente på sikt gir lavest rente. Fattig fordi fast rente kun er for dem som ikke tåler en renteoppgang. Dette er jeg dypt uenig i, sier Agnes Bergo i Pengedoktoren.

Tror på tre kjappe rentekutt

Vanligst i andre land

Bergo påpeker at lån med bindingstid er svært vanlig i andre land. Kun Spania og Portugal av landene under har større andel av flytende boliglån enn Norge. I Danmark er hele 70 prosent av lånene sikret med fast rente, og i Tyskland hele 83,7 prosent.

- Er da 70 prosent av alle dansker og 83,7 prosent av alle tyskere dumme eller fattige? spør Bergo.

- Rentebinding handler ikke bare om lønnsomhet. Mest av alt handler det om trygghet. Det er vanlig og alminnelig at de som ønsker en trygg og forutsigbar tilværelse, kjøper ulike former for forsikringer. Et fastrentelån er nettopp en forsikring, man forsikrer lånet mot renteoppgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer