Ikke dummere jo flere søsken

Barn med mange søsken scorer dårligere på IQ-tester. Men barna blir ikke dummere jo flere søsken de får.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det kan være både intelligens og andre forutsetninger som kjennetegner foreldre som får mange barn.


Det er nemlig ikke slik at intelligensen synker etter hvert som småbrødrene - og søstrene kommer til, slik mange forskere har trodd, ifølge statistikeren Linda Wänström.

Hun disputerte nylig med sin doktoravhandling ved Stockholms universitet. Utgangspunktet hennes er amerikansk datamateriale hvor blant annet barns leseforståelse og matematikkferdigheter har blitt målt annethvert år. Wänström har sett på resultater fra barna var mellom fem og 14 år.

- Da vi begynte å måle barna som femåringer kunne vi riktignok se en negativ sammenheng mellom antall søsken og intelligens. Men vi kunne ikke se at intelligensen ble forandret negativt etter hvert som barna fikk flere søsken, understreker Wänström.

Slik får du fart på hjernen

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Ulikt utgangspunkt
Hun tror én forklaring kan være at det i utgangspunktet er en forskjell mellom foreldre som får ulikt antall barn.

- Det kan være både intelligens og andre forutsetninger som kjennetegner foreldre som får mange barn, og som dermed legger grunnlaget for barnas intelligens. Men det kan også være andre forklaringer, sier hun.

Professor Jon Martin Sundet ved divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet har studert det norske folks intelligens grundig.

Hans funn viser i likhet med Wänströms forskning at barn med få søsken har den høyeste IQ'en. Han har derimot ikke fulgt opp barna etter hvert som de ble eldre.

Les også: Smarte barn tjener best

Interessante funn

- Wänströms funn om at barnas intelligens ikke forandrer seg over tid, selv om de får flere søsken, er svært interessante. En mulig forklaring kan være at barna allerede har fått den stimuleringen de trenger første gang de blir undersøkt, som femåringer. Dermed har det kanskje viktigste grunnlaget for intelligensen allerede blitt lagt, sier han.

Sundet mener nemlig stimulering fra foreldrene er et av de viktigste grunnlagene for barnas intelligens.

- Det er en vanlig forestilling at etter hvert som man får flere barn, får man mindre tid til å stimulere hvert enkelt barn, forteller han.

Les også: - Brede hofter, smartere barn

Fant ikke IQ-sammenheng
En annen teori er ifølge Sundet at personer som har dårligere forutsetninger intelligensmessig, får mange barn - slik også Wänström nevner. Men forskerne ved Folkehelseinstituttet har ikke funnet en sammenheng mellom foreldrenes score på intelligenstester og størrelsen på søskenflokken.

- Forskjellen mellom fåbarnsfamilier og mangebarnsfamilier blir mindre og mindre, og dette kan støtte stimuleringshypotesen. Samtidig er det også slik at foreldre tar seg mer tid til å snakke med og lytte til barna nå og mange barn blir også stimulert i barnehagen, mener Sundet.

Forskningssjef Petter Kristensen ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt har også forsket på nordmenns intelligens. Han bekrefter at foreldrene som har flest barn, ofte har for eksempel lavere sosioøkonomisk status og utdanning.

- Men dette er sensitive tema og vi skal være forsiktige med å trekke for klare slutninger. Over 80 prosent av alle barn i dag vokser opp som enebarn eller med ett eller to søsken. Det betyr at det blir svært små tall når man skal studere familiene som er enda større, understreker han.

Les også: Venstreøyde er smartest

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer