Matvareprisene er uendret siste året

Ikke dyrere

Ferske tall om prisen på matvarer kan komme overraskende på mange.

Konsumprisindeksen har gått opp de siste 12 månedene, men en kateogri kan nok overraske mange. Foto: Erik Johansen/NTB
Konsumprisindeksen har gått opp de siste 12 månedene, men en kateogri kan nok overraske mange. Foto: Erik Johansen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dyrere å leve om dagen, og ferske tall fra SSB, viser at konsumprisindeksen (KPI) økte med 4,5 prosent fra mars i fjor, til og med mars i år.

Strøm og drivstoff til værs

– Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm og drivstoff steg i mars i år, mens de falt på samme tid i fjor, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB til eget nettsted.

I løpet av mars steg prisene på bensin og diesel med henholdsvis 14,3 og 20,8 prosent.

– Prisveksten på drivstoff akselererte den siste måneden, fra et allerede høyt nivå. Vi ser dette i sammenheng med den siste tidens vekst i råoljeprisen, som også økte i mars, som følge av usikkerhet i internasjonal forsyning av olje, fortsetter Kristiansen.

Mye dyrere strøm

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 23,8 prosent fra mars 2021 til mars 2022. I februar var 12-månedersveksten på rundt 9 prosent. Den kraftige økningen i veksttakten i mars kommer av at prisene falt nesten 10 prosent fra februar til mars i fjor, mens de økte med 2,5 prosent fra februar til mars i år, forklarer byrået.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer