Matvareprisene er uendret siste året

Ikke dyrere

Ferske tall om prisen på matvarer kan komme overraskende på mange.

Konsumprisindeksen har gått opp de siste 12 månedene, men en kateogri kan nok overraske mange. Foto: Erik Johansen/NTB
Konsumprisindeksen har gått opp de siste 12 månedene, men en kateogri kan nok overraske mange. Foto: Erik Johansen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dyrere å leve om dagen, og ferske tall fra SSB, viser at konsumprisindeksen (KPI) økte med 4,5 prosent fra mars i fjor, til og med mars i år.

Strøm og drivstoff til værs

– Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm og drivstoff steg i mars i år, mens de falt på samme tid i fjor, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB til eget nettsted.

I løpet av mars steg prisene på bensin og diesel med henholdsvis 14,3 og 20,8 prosent.

– Prisveksten på drivstoff akselererte den siste måneden, fra et allerede høyt nivå. Vi ser dette i sammenheng med den siste tidens vekst i råoljeprisen, som også økte i mars, som følge av usikkerhet i internasjonal forsyning av olje, fortsetter Kristiansen.

MATOLJE: Med dette tipset vil du alltid få perfekt mengde matolje når du skal bruke det til steking! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Mye dyrere strøm

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 23,8 prosent fra mars 2021 til mars 2022. I februar var 12-månedersveksten på rundt 9 prosent. Den kraftige økningen i veksttakten i mars kommer av at prisene falt nesten 10 prosent fra februar til mars i fjor, mens de økte med 2,5 prosent fra februar til mars i år, forklarer byrået.

– Uten støtteordningen og den midlertidige reduksjonen i el-avgiften ville vi hatt en prisoppgang for elektrisitet inkludert nettleie på rundt 84 prosent i samme periode, sier seksjonssjefen.

Uendret på matvarer

Om vi ser på kategorien for matvarer of alkoholfrie drikkevarer, viser statistikken at prisene er uendret fra mars 2021 til og med mars i år.

– Som vanlig observerer vi utbredt tilbudsaktivitet i mars, etter at prisene blir justert opp i februar. I år var prisveksten i februar sterk sammenliknet med tidligere år, og det påfølgende fallet vi ser i mars er også en del større enn vanlig, forklarer Kristiansen.

Hovedorganisasjonen Virke forklarer også at matvareprisene må sees over tid.

– Prisene på mat og drikke går normalt ned i tilbudsperioder som før jul, påske og skolestart, og går opp i februar og juli blant annet som følge av prisjusteringer fra leverandørene, forklarer de i en pressemelding.

Samtidig spås det at prisene på matvarer kommer til å øke i løpet av året.

– Mat i Norge blir dyrere, sa Tines styreleder Marit Haugen og konserndirektør Håkon Mageli i «kor» på en digital konferanse da en bred rapport om matvaresituasjonen ble lagt fram i mars.

Dette poengterer også Virke, og peker på at krigen i Ukraina påvirker forsyningslinjene i verden på enkelte varer som for eksempel hvete. Økte råvarepriser, fraktkostnader og økte energipriser vil kunne påvirke prisene på enkelte matvarer i Norge.

– Dette vil kunne prege prisbildet i 2022, også for mat og dagligvarer, sier bransjedirektør for dagligvare i Virke, Vibeke Andersen i meldingen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer