Strømpris

- Ikke ferdig med strømprisrekorder ennå

Kraftanalytiker forventer fortsatt dyre strømpriser når nettene blir lange og kulda for alvor setter inn.

STRØMPRISTOPPEN ER IKKE NÅDD: Dette fastslår kraftanalytiker. Les mer i saken under. Foto: NTB/Volue Insight
STRØMPRISTOPPEN ER IKKE NÅDD: Dette fastslår kraftanalytiker. Les mer i saken under. Foto: NTB/Volue Insight Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Strømprisene har aldri vært så høye og det settes rekorder hver måned. Jeg tror ikke vi er ferdig med prisrekorder ennå, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Romerikes Blad (krever abonnement).

- Prisene vi har nå er dramatisk for mange, men det kan faktisk bli mye verre. Du må nok forvente rekordhøye regninger i månedene fremover også. Det er ikke noen forventning at prisene skal falle. Våre prognoser er at det skal ligge på omtrent det nivået det er på nå også fremover, fortsetter Lilleholt.

Fortsatt verre på kontinentet

I august lå strømprisen på drøyt én krone kilowattimen, og da kunne Lilleholt fortelle Dinside at det var et realistisk scenario at vi kommer til å få priser her til lands som i resten av Europa, altså strømpriser som er 50 prosent høyere enn de vi har per nå.

Her finner du alle Dinsides siste saker om strømprisene

Tar vi en titt på de historiske strømprisene hos Fjordkraft, var snittprisen i september for Øst-Norge på 1,35 kroner per kilowattime. Samme måned i fjor lå strømprisen på 12,75 øre kilowattimen i snitt.

FYR OPP: Se hvor mye betaler du egentlig per kilowattime med vedfyring. Video: Berit Njarga Vis mer

Norges vassdrags- og energidirektorats siste rapport om kraftsituasjonen i uke 40 viser imidlertid at flere europeiske land har svært mye høyere strømpriser enn i Norge.

Tyskland og Danmark hadde torsdag i uke 40 enkelttimer med strømpris på hele 4,40 kroner per kilowattime! Til sammenligning var høyeste strømpris for én enkelttime Sør-Norge 1,36 kroner kilowattimen.

Fra 638,- til 3483,- i strøm

Likevel, strømregningene til norske husholdninger har økt betydelig i det siste.

En ansatt i Romerikes Blad har sammenlignet sine strømregninger fra september i fjor kontra i år, og med omtrent samme forbruk, var regninga i fjor på 637,70 kroner mens nå var den på hele 3488,55 kroner.

Dette overrasker ikke kraftanalytiker Lilleholt, som sier til avisa at vi må huske at det bare er et par uker siden vi gikk i shorts, og at det er nå når det blir kaldt at strømforbruket vårt kommer til å stige.

STRØMSJOKK: Enkle grep i hverdagen kan senke strømutgiftene noe. Video: Berit Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Det er nemlig som jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet har sagt til Dinside tidligere: Den billigste strømmen er den du ikke bruker, så du kan spare en god del kroner på å redusere strømforbruket der det vanligvis brukes mest - selvfølgelig i kombinasjon med en konkurransedyktig strømavtale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer