Ikke for sent å bli gravid

Med god helse og litt flaks er det fullt mulig å bli gravid etter fylte 40 år. Og med en solid lommebok kan selv en 45-åring bli mor.

Publisert
Sist oppdatert

Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende blir stadig høyere.

Nå er det vanlig å bli både 30 og 35 år før barnerommet innredes for første gang. Høyere utdanning og større karrierepress er blant årsakene som får skylden for denne utviklingen.

Gammel morMen er høyere alder egentlig et problem for de førstegangsfødende? En amerikansk rapport viser at kvinner godt kan ha vellykkede svangerskap etter fylte 40 år. Men da blir god helse og god økonomi stadig viktigere.

- De gode nyhetene er at kvinner i alderen 35 - 45 år som blir gravide, kan forvente gode resultater om alt går som det skal de første tre månedene. Men problemet er at fra slutten av 30-årsalderen blir muligheten til å bli befruktet stadig lavere, mener professor Linda J. Heffner.

Hun har undersøkt sammenhengen mellom alder og fødsler i USA. Resultatene er sammenfattet i en artikkel i siste utgave av fagtidsskriftet The New England Journal of Medicine.

Aldri for sent?Stadig høyere fødselsalder henger også sammen med mindre barnekull. Men blir det aldri for sent?

- Fra et medisinsk perspektiv er det aller best å føde barn tidlig i den reproduktive delen av livet. Men for kvinner som skal ha både utdanning og en karriere kan det være lurt å planlegge barn i midten av 20-årene eller helt frem til 35-årsalderen, forteller Hefner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer