Fastrente

Ikke gå i fastrente-fella

Det er varslet renteøkning om kort tid, samtidig som svært få har fastrente på boliglånet sitt. Hvem bør binde renta, og hva bør de passe seg for?

RENTEFRYKT: Varslingen om renteøkninger i tiden framover kan få det til å gå kaldt nedover ryggen til de fleste lånekunder. Ekspertene svarer på om det er egentlig lurt å binde renta nå i saken under. Foto: Bjørn Eirik Loftås
RENTEFRYKT: Varslingen om renteøkninger i tiden framover kan få det til å gå kaldt nedover ryggen til de fleste lånekunder. Ekspertene svarer på om det er egentlig lurt å binde renta nå i saken under. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Norges Bank har nylig varslet at den første renteøkningen siden pandemien traff oss, kommer 23. september 2021. Det blir dog en forsiktig oppgang på 0,25 prosentpoeng i første omgang.

- Ser vi lenger fram, derimot, er planen til sentralbanken å øke renta gradvis de neste årene, slik at vi i 2024 må regne med ei boliglånsrente opp mot tre prosent. Dette er nesten en dobling i renteutgiftene vi har i dag, og det vil merkes, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside.

Så, er det lurt å binde renta på boliglånet nå?

Videre i saken kan du lese hvem ekspertene anbefaler fastrente til, samt hvilke potensielle feller du kan havne i om du bryter fastrenteavtalen.

Få har fastrente

I Finansielt utsyn peker Finanstilsynet på at en svært liten andel av oss har fastrente på boliglånet, og at et økt rentenivå dermed raskt vil slå ut i økte utgifter for mange. Faktisk har så lite som 7,4 prosent av oss med gjeld fastrente, ifølge tall fra SSB - det er mindre enn én av ti nordmenn.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier at de som ser de vil få vansker med husholdningsøkonomien når rentene normaliseres, bør vurdere å binde renta nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.