Ikke gå i fella til svindlerne

Styr unna mistenkelige kortautomater neste gang du fyller bensin.

PASS PÅ HER: På denne selvbetjente bensinstasjonen er det montert skimming-utstyr på betalingsterminalen. Selve kortleseren stikker lengre ut enn panelet.  Foto: POLITIET
PASS PÅ HER: På denne selvbetjente bensinstasjonen er det montert skimming-utstyr på betalingsterminalen. Selve kortleseren stikker lengre ut enn panelet. Foto: POLITIET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I det siste har det vært en økning i svindel på ubetjente bensinpumper. Kriminelle monterer såkalt skimmingutstyr på betalingsterminalen, og derfra er veien kort til pengene på kontoen din.

– Vi har fått melding om at kort har blitt skimmet på rundt 50 steder i løpet av høsten og vinteren så langt. Tallet omfatter både minibanker og ubetjente bensinstasjoner over hele Sør-Norge, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i FNO til DinSide.

Styr unna hvis du blir mistenksom neste gang du skal fylle bensin eller ta ut penger i minibanken.

Dette er skimming

Skimming foregår tradisjonelt ved at kriminelle installerer en kortleser som kopierer informasjon fra magnetstripen på bank- eller kredittkortet ditt. Svindlerne monterer utstyret i eksempelvis minibanker og betalingsautomater på bensinstasjoner. I tillegg til kortleseren monteres gjerne også et kamera over tastaturet i minibanken for å filme inntastingen av PIN-koden.

Når svindlerne har kopiert kortet ditt kan de dermed misbruke kortet – mens det tilsynelatende ligger trygt i din egen lommebok.

– Svindlerne må ha både koden og andre opplysninger fra selve kortet, for å kunne bruke informasjonen de stjeler fra deg. Det viktige er derfor å holde hånden over når du taster inn PIN-koden din, det vil gjøre det mye vanskeligere for dem å svindle deg, råder Neverdal.

Vær obs her også: Vi avslørte PIN-koden på 15 minutter

Godt skjult utstyr

Svindlernes utstyr kan være vanskelig å oppdage. Fatter du den minste mistanke, bør du la være å bruke den aktuelle minibanken eller bensinpumpen. Meld fra til banken og politiet ved mistanke om montert skimming-utstyr.

Slik kan skimming-utstyret i en minibank se ut:
Den finske twitreren Mikko H. Hypponen publiserte for ett par år siden en rekke bilder av skimmingutstyr som var plassert i en minibank. Utstyret var nærmest usynlig for de aller fleste - du skal være en ekspert på minibanker for å kunne oppdage at noe er galt.

Bildene kan du se under:


Politiets råd for å redusere risikoen

Politiet påpeker at det er fullt mulig å minimere risikoen for å bli svindlet med betaling av kort. Ta nødvendige forholdsregler hver gang du bruker kortet.

Skimming-avdelingen ved Oslo politidistrikt gir følgende råd:

  • Velg en minibank som ligger åpent til og har god belysning.
  • Ta et raskt overblikk på minibanken før du setter inn kortet. Er det noe du stusser over eller ikke kjenner igjen – gå til neste minibank. Går kortet unormalt tregt inn eller du må bruke flere forsøk før minibanken aksepterer kortet – avbryt og bruk heller en annen minibank i nærheten. Unormale sår, skader eller sprekker kan være en indikator på at alt ikke er som det skal være.
  • Se deg bakover før du setter inn kortet – står det noen bak deg som du oppfatter som ubehagelig nær, så slipp dem foran deg i køen eller be vedkommende om å gå litt lengre tilbake. Når du først har satt inn kortet så tillatt ingen å distrahere deg – i så fall avbryt inntasting.
  • Still deg så nærme minibanken som mulig – skjul innslaget av PIN-koden. Slurv ikke med beskyttelse av PIN-kode ved noen form for varekjøp.
  • Oppgi aldri PIN-koden til noen.
  • Ikke snu deg eller forlat minibanken med pengene i hånden.
  • Følg med på kontoutdrag – både de som er postert og de du mener burde vært postert.

Politiet anbefaler dessuten at man iverksetter regionsperre på kortet, slik at man begrenser svindlernes mulighet til å tømme kontoen fra brukersteder i utlandet.

Les også: Slik kan nettbanken avsløre om du har blitt lurt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer