Ikke gå i kvisefella

Disse påstandene er bare myter.

VANLIGE FEIL: Her får de fem vanligste mytene om hva som hjelper mot kviser. Foto: Science Photo Library
VANLIGE FEIL: Her får de fem vanligste mytene om hva som hjelper mot kviser. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For deg som sliter med kviser er det ikke lett å finne ut av hva som faktisk hjelper.

8 av 10 unge plages av kviser

Rådene er mange - og noen av dem er direkte feilaktige.

Dette er de fem vanligste mytene som skal hjelpe mot kviser.

Nytt håp for kvisetryner

Myte 1: «Sol hjelper»

Mange unge lever i troen om at solbrun hud kan forebygge kviser. Sannheten er at sol og solarium faktisk kan bidra til å gjøre problemet enda verre.

Brunfargen i huden kan maskere litt av den irriterte røde fargen i kvisene. Men ulempen er at solen tørker ut huden og kan øke irritasjonen i hudcellene. Risikoen for tidlig aldring og hudkreft øker også når du ligger i solen eller i et solarium.

Det er spesielt viktig å unngå sol om du bruker medikamenter mot kviser. Flere slike medikamenter kan gjøre huden ekstra ømfintlig og mer utsatt for skader ved stråling. Vårt råd er å bruke lette klær og hatt i solen og finne en solkrem som ikke tetter til porene i huden.

Les også:
Lys tar knekken på kvisene
10 sannheter om soling
- Folk får faktorsjokk

Myte 2: «Fett og søtsaker er årsaken»

Det er en svært populær teori at kostholdet avgjør hvor mye kviser som dukker opp i ansiktet. Mange av våre lesere forteller også om ja-mat og nei-mat som de mener hjelper på problemet.

Fagfolkene er derimot ikke like enige.

Mange studier har konkludert med at kostholdet rett og slett ikke har noen innvirkning. Det er bra for kroppen din om du kutter ned på brus, sjokolade og potetgull, men det er ennå ikke dekning for å si at det hjelper mot kvisene.

Les også:
Kan du få kviser av godteri?
Les også: Matkrig mot kvisene
- Karbohydrater kan gi kvisekrise

Myte 3: «Vask deg ofte»

Det er fristende å se på kvisene som et hygienisk problem og at det går an å vaske bort djevelskapet. Men i likhet med kosthold mener forskere at hygiene ikke har noen sammenheng med kvisene.

Daglig hudvask kan hjelpe huden med å fjerne døde hudceller, fett og smuss. Men om du er for ivrig med vaskekluten vil du irritere huden og dette kan gjøre problemet med kvisene enda verre.

Du som har mye kviser bør vaske huden forsiktig maksimalt to ganger daglig. Bruk en mild såpe eller rensekrem beregnet på uren hud og tørk huden forsiktig uten å skrubbe og gni. Unngå kosmetikkprodukter med alkohol som bare vil irritere huden din.

Les også:
Rens huden med urter
Myk hud på ett blunk
Pen på 1-2-3

Myte 4: «Klem i vei»

Det kan virke som en fristende løsning å klemme ut kvisene for å få en rask slutt på elendigheten. Men det er ingen spesielt god ide.

Faktisk kan klemming av kviser føre til de overlever lenger i huden. Når du klemmer vil bakterier i pusset bli skjøvet dypere inn i huden og du risikerer en enda rødere og seiglivet kvise. I noen tilfelle kan dette også bidra til arr i huden som blir mer eller mindre permanente.

Les også:
Kvise-arr kan laserbehandles
Førstehjelp for tørr hud
Spis deg til bedre hud

Myte 5: «Du kan ikke bruke sminke eller barbere deg»

Det finnes mange kosmetikkprodukter på markedet som er beregnet på såkalt «problemhud».

Rensekremer, fuktighetskremer og barberskum er blant utvalget av slike produkter som er spesielt designet for å ikke tette til porene i huden. Det er derimot ingen garanti for at du ikke reagerer negativt også på de hudvennlige varene.

Om du reagerer med økt irritasjon i huden bør du avslutte bruken straks.

Les også:
Advarer mot gammel sminke
Reagerer du på kosmetiske produkter
Huden ble glatt på et blunk

For gutta er en elektrisk barbermaskin den enkleste metoden for å unngå irriterende kosmetikkprodukter. Uansett om du bruker skum og høvel eller maskin bør du behandle kvisene forsiktig når du barberer deg.

Du kan også finne mange såkalt naturlige produkter som er basert på rene råvarer uten kjemiske tilsetninger. Men husk at «naturlig» ikke nødvendigvis betyr at produktet ikke irriterer huden din. Parfyme og aftershave med alkohol bør du holde deg unna.

Hva hjelper?

Det finnes desverre ingen mirakelkur for å bli kvitt kvisene, men noen råd kan vi jo gi på veien.

Under vil du finne linker til noen saker som kan gi deg interessant informasjon:

Deler av artikkelen har vært publisert på DinSide.no før.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer