Ikke gå i plakkfellene

Her er de fem verste.

PLAKK KAN GI ALVORLIGE SKADER PÅ TENNENE: - Tannsten er forkalket plakk. Når det først danner seg tannsten, trenger du tannlegens hjelp, den lar seg ikke fjerne med tannpuss.Tannsten som ligger nederst på tennene inntil tannkjøttet kan også bidra til gingivitt, en betennelse, eller tannkjøttsykdommer. Foto: Science Photo Library
PLAKK KAN GI ALVORLIGE SKADER PÅ TENNENE: - Tannsten er forkalket plakk. Når det først danner seg tannsten, trenger du tannlegens hjelp, den lar seg ikke fjerne med tannpuss.Tannsten som ligger nederst på tennene inntil tannkjøttet kan også bidra til gingivitt, en betennelse, eller tannkjøttsykdommer. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plakk. Helt siden barndommen har vi blitt opplært til å kjempe imot denne fryktede tannfienden. Regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd er sikre metoder for god tannhygiene, men hva annet kan man gjøre - eller å unngå å gjøre - for å holde plakken unna det kritthvite smilet?

- Det er vanskelig å holde tennene fri for plakk, men nøkkelen er å gjøre godt tannstell til en vane, sier Richard Price, en talsmann for American Dental Association.

- Gode vaner skaper friske tenner, for de fleste, så enkelt er det, forteller Price til nettstedet WebMD.

Hvo ofte skifter du tannbørste?

Hva er tannplakk?

Dental plakk er en klebrig mikstur av bakterier og sekreter som bakteriene produserer. Dette utvikler seg til å bli tredimensjonale samfunn av mikroorganismer som idag oftest kalles for biofilm. Bakteriene lever i denne filmen på tennene.

I begynnelsen er det slimete laget ganske skjørt, og kan lett fjernes med en vanlig tannpuss.

- Tenk på algefilmen på innsiden av et akvarium. Det er lett å tørke av med en klut med jevne mellomrom, sier Price.

Men hvis du er sløv vil den dentale plakken frigjøre syrer som ødelegger tannemaljen, og regelmessig syreangrep på emaljen kan forårsake hull i tennene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.