Nedbetaling av studielån

Ikke gå i studielån-fellene

Ekspertene forteller deg alt om tilbakebetaling av studielån, og hva du absolutt ikke må gjøre.

GJELDSSMELL: Etter endte studier begynner tilbakebetalingen av studielånet, og det kan være fristende å øke avdragene hvis økonomien din er god. Det bør du imidlertid være forsiktig med, mener ekspertene. Foto: Mia Oshiro Junge/NTB Scanpix.
GJELDSSMELL: Etter endte studier begynner tilbakebetalingen av studielånet, og det kan være fristende å øke avdragene hvis økonomien din er god. Det bør du imidlertid være forsiktig med, mener ekspertene. Foto: Mia Oshiro Junge/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lånekassen har i dag rundt 1,1 million aktive kunder, og 664.300 av disse betaler tilbake på studielånet sitt.

- Tilbakebetalerne er jevnt over gode. Stadig færre får purringer og færre studielån går til inkasso, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark til Dinside.no.

Et gjennomsnittlig terminbeløp for studielån, som består av både renter og avdrag, var i september 1475 kroner. Flytende rente i Lånekassen vil være 2,472 prosent fra 1. november.

I og med at renta på studielånet er lav, kan det være fristende for tilbakebetalere å øke terminbeløpene, samt korte ned den lange nedbetalingstiden.

Dette bør de, imidlertid, være forsiktige med, ifølge ekspertene.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. Vis mer

«La det gå, la det gå»

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, lister opp følgende grunner til at du ikke skal bli stresset av høyt studielån og lang nedbetalingstid:

 • Renta er lav.
 • Det er et lån uten sikkerhet.
 • Ved ekstra nedbetaling, får du mindre lånekapasitet, eksempelvis til boliglån.
 • Studielånet har gunstige låneforsikringer, som rentefritak ved sykdom eller arbeidsløshet-
 • Du får studielånet slettet ved varig uførhet eller hvis du dør.

- Så, betal ned det du skal når du skal, og la studielånet «putre og gå», oppsummerer Gundersen overfor Dinside.no.

Med mindre du vinner veldig mye penger, anbefaler Gundersen deg ikke å betale ekstra på studielånet. Det lønner seg heller ikke å samle studielån sammen med annen gjeld, ifølge ham.

Forsiktig med fastrente

Dersom du likevel vil betale raskete ned på studielånet ditt, kan du gjøre dette. Via Dine sider på Lånekassen.no kan du velge å betale et høyere terminbeløp i måneden mot at nedbetalingstiden blir kortere.

Hvis du har fast rente, på den andre siden, kan du ikke justere nedbetalingstiden.

- Er fastrenta på studielånet ditt høyere en dagens fastrente, og du betaler inn mer enn det nedbetalingsplanen din viser, kan du risikere å måtte betale ekstra, siden dette kan føre til at Lånekassen taper renteinntekter, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Dinside.no.

Rentesatsene for studielån

 • Flytende rente: 2,472 prosent (fra 1. november 2019)
 • Fastrente med tre års binding: 2,521 prosent (fra 1. september 2019)
 • Fastrente med fem års binding: 2,696 prosent (fra 1. september 2019)
 • Fastrente med ti års binding: 2,989 prosent (fra 1. september 2019)

Kilde: Lånekassen

Per i dag har 47.400 lånekunder fastrente og 616 900 flytende. Om du skal binde renten eller ei er et valg du må ta selv, ut fra om du er i en livssituasjon der økonomisk forutsigbarhet er viktig, ifølge Funnemark.

Rentene i Lånekassen blir fastsatt på grunnlag av et gjennomsnitt av de fem beste boliglånstilbudene i markedet, som kalles basisrenten. Fra basisrenten blir det trukket 0,15 prosentpoeng, og dette beregningsgrunnlaget gjelder både flytende og fast rente i Lånekassen. Det vil si at når Norges Bank hever styringsrenta og bankene øker utlånsrentene sine, endres også renta på studielånet.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.
Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea. Vis mer

Kan knuse boligdrømmen

Hvis du bruker ekstra av lønn og sparepenger på å betale større beløp av studielånet ditt, vil det samtidig bli mindre midler til egenkapital for boligkjøp.

Det kan, imidlertid, også slå andre veien: Studielånet kan komme i veien for boliglånet.

- Du kan ha maks fem ganger inntekten din i samlet gjeld, og da vil banken se hva du har av eksisterende gjeld. Jo mer studiegjeld du har, desto mindre vil du få i boliglån, sier Incedursun.

- Lån maks, uansett

Her kommer tre spørsmål til slutt:

 • Er du ennå student og ikke har begynt å betale tilbake studielånet ennå?
 • Vegrer du deg for å ta opp maksimalt studielån, for å ha mindre gjeld den dagen du er ferdig utdannet?
 • Har du en grei deltidsjobb ved siden av studiene som gjør at du egentlig ikke trenger fullt lån fra Lånekassen for å ha en grei livsstil?

Dersom du svarer ja på ett eller flere av spørsmålene over, har Gundersen likevel et klart råd til deg: Ta opp fullt studielån, uansett.

Som sagt, er studielånet et lån du får uten sikkerhet, som attpåtil har lav rente ved tilbakebetaling. Dersom du setter pengene du får til overs hver måned inn på en boligsparingskonto, kan du bygge opp en solid egenkapital til boligkjøpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer