Leie ut hytte

Ikke gå på hytteutleie-smellen

Skattefrie leieinntekter kan virke fristende og få mange til å legge ut hytta si til leie, men det er viktig å vite når leieinntektene må skattes av, samt andre feller det er lett å tråkke i knyttet til hytteutleie.

PÅSKEN 2021: Det blir ikke hytteforbud som i fjor, men noen pandemi-råd må du likevel forholde deg til. Snurr film og få oversikt over rådene og anbefalingene som gjelder for deg som skal på fjellet denne påsken. I saken kan du lese om hytteutleie-fellene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påskeferien er like om hjørnet, og da er det nok mange som planlegger å tilbringe høytiden på høyfjellet, eller ved sjøen hvis de har hytte der.

De som eier hytte, men som ikke skal bruke den i påsken, kan tjene noen kroner, gjerne skattefrie til og med, på å leie ut denne.

Hytteutleie-status for påsken 2021

Et søk via Finn.no om kvelden søndag 14. mars viser at det er like i underkant av 3000 feriehus og -hytter (inkluderer leiligheter, hus, hytter, feriehus og rorbuer) til leie fra fredag 26. mars til mandag 5. april (påskeferien).

Prisene starter fra 1000 kroner per uke i Sirdal opp til 105 000 kroner per uke (!) i Bergen - da snakker vi hus som omtales som «Hollywood på landet» med strandlinje og spa.

Likevel er det fort gjort å gå på en hytteutleie-smell.

Så lenge er hytteutleie-inntektene skattefrie

Økonomisk rådgiver Eva Sørmo i Enomi framholder at det er viktig du setter deg inn i skattereglene for hytteutleie.

- Benytter du hytta i rimelig omfang selv, kan du leie ut for 10 000 kroner skattefritt i løpet av ett år, sier Sørmo til Dinside.

- Dersom du leier ut for over 10 000 kroner må du betale skatt av 85 prosent av leieinntektene, fortsetter hun.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer

Slik beregnes skatt av hytteutleie

Her er et regneeksempel fra Skatteetaten som viser hvordan skatt av hytteutleie beregnes:

  • Hvis din samlede utleieinntekt fra hytta er 15 000 kroner, trekker du først fra de 10 000 skattefrie kronene, slik at du sitter igjen med 5000 kroner.
  • Den skattepliktige inntekten blir da 85 prosent av 5000 kroner, altså 4250 kroner som du må betale skatt av.
  • Satsen for den skattepliktige delen av leieinntektene er den samme som for kapitalinntekt.

Når hytteutleieinntekt ikke er skattefri i det hele tatt

Sørmo påpekte over at du må benytte hytta i rimelig omfang selv for at utleieinntektene skal være skattefrie.

Det er altså en forutsetning at du bruker hytta selv i en viss utstrekning for at leieinntektene skal være skattefrie. Hvor stor bruk som kreves, er imidlertid ikke hugget i stein - dette kommer an på hytta og bruksmulighetene, ifølge Huseiernes Landsforbund.

Leier du ut hytta hele året - og ikke bruker den selv - vil det beregnes full skatt av leieinntektene, slik som hvis du leier ut en utleieleilighet.

Ved utleie som er skattepliktig i sin helhet kan du kreve fradrag for alle løpende kostnader, typisk forsikringsutgifter, kommunale avgifter, kostnader til strøm og oppvarming dersom dette er inkludert i leien, eiendomsskatt, vedlikehold og utgifter til annonsering.

- Gi beskjed om hytteutleie til forsikringsselskapet

Flere får øynene opp for utleie som en måte å finansiere hyttekjøpet på. Tall fra Finn.no Reise viser at antall private feriehus til leie i Norge har økt med 40 prosent siden i fjor.

- For å sikre at utleievirksomheten blir lønnsom, er det viktig at du vet hva som er forsikret, og hva som ikke er det, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

- Dersom du planlegger å leie ut hytta di i en periode på over to måneder i året, må du si fra til forsikringsselskapet, understreker hun.

Sørmo er også tydelig på at det ikke er sikkert at hytteforsikringen din dekker utleie, så meld fra til forsikringsselskapet ditt at du leier ut hytta.

Dette dekker forsikringen, og ikke...

Har du forsikring, er du dekket dersom noe skjer med hytta, som skader på grunn av brann, vannlekkasje eller frost. Du kan få dekket tapte leieinntekter som følge av slike skader, ifølge Fremtind.

- Dersom leietakerne ramponerer hytta eller drikker opp all vinen din, derimot, dekkes ikke dette av forsikringen. Det er fordi du har gitt leietakerne tillit og tilgang til eiendommen din, forklarer Nielsen.

Nielsen legger også til at forsikringen heller ikke dekker hendelige uhell som kan skje når hytta er i bruk, eksempelvis en sofa som blir ødelagt fordi leietakerens hund har tisset i den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer