Ikke gå på jobb med disse symptomene

Du bør faktisk holde senga.

FOR SYK FOR JOBB? Her er tegnene som tyder på at du gjerne gjør best i å holde deg hjemme. Foto: Colourbox.com
FOR SYK FOR JOBB? Her er tegnene som tyder på at du gjerne gjør best i å holde deg hjemme. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vekkerklokka ringer, men denne morgenen er det vanskeligere å stå opp enn normalt.

Du kjenner at hodet verker, halsen er hoven og nesa renner.

Kan du fint gjøre din plikt og dra på jobb? Eller er du en vandrende smittebombe - og burde både for din egen og alle andres skyld bli hjemme?

Les også: Gode, gamle råd duger ennå

Presser du deg til å gå jobb når du ikke burde, kan du dessuten gjøre alt vondt verre. En ny stor studie viser blant annet at personer som er mye på jobb mens de er syke kan risikere å bli langtidssykemeldt i framtiden.

Det store spørsmålet er altså: Kan du gå på arbeid eller bør du holde senga? Med hjelp fra helseeksperter har nettstedet WebMD laget en sjekkliste for deg:

Les også:
Vi blir syke på jobben
Slik blir du lettest smittet
Syke menn klager mest

Stem her!

Går du på jobb selv om du burde holde deg hjemme? (Avsluttet)
Ja, ofte(56%) 2816
Noen ganger(36%) 1798
Nei, da holder jeg senga(9%) 448
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Snufsing

Du snufser litt men har verken vondt eller feber, og føler deg ellers fin. Da er det sannsynligvis allergi og du kan fint gå på jobb.

Men snufser du, og er i tillegg trøtt og har feber og vondt i kroppen? Da kan det være en forkjølelse eller influensa som er på vei og du er smittefarlig de første dagene. Du får sannsynligvis ikke gjort så mye uansett, så det er like greit å holde seg hjemme. Du blir også raskere frisk dersom du får litt hvile.

Les også: Klimaendring kan gi evig snue

Frysninger og svette

Hvis klærne dine er gjennomvåte, har du sannsynligvis feber. Få i deg mye drikke og vurder å gå til legen. Bli hjemme til du føler deg bedre.

Hvis du har feber i tillegg til hvite flekker på mandlene, kan det være en streptokokkinfeksjon. Dette er veldig smittsomt, og du bør oppsøke en lege for å sjekke om du trenger antibiotika.

Les også: Kroppslige kuldemysterier

Hoste

Hvis det kiler i halsen eller det føles som du har fått betennelse i nese eller i bihuler, er hosten din sannsynligvis forårsaket av allergi eller forkjølelse.

Hvis du ikke har andre forkjølelsessymptomer, som feber eller muskelsmerter, kan du gå på jobb.

Dersom hosten føles dypere, gjør deg kortpustet eller du hoster opp misfarget slim, er det sannsynligvis mer enn en vanlig forkjølelse, muligens bronkitt eller lungebetennelse. Da bør du i så fall gå til legen i stedet for jobben.

Les også: Dette forteller hosten deg

Øreverk

Hvis du virkelig har vondt i ørene og du ikke hører ordentlig, kan det være en øreinfeksjon.

Belastningen etter en forkjølelse kan også føre til at du får vondt i ørene.

Det kan være lurt å gå til legen for å sjekke hva som gjør at du har vondt. Kanskje trenger du antibiotika eller annen medisin.

Les også: Gode råd mot ørebetennelse

Røde øyne

Hvis øynene dine er røde, hvis det er melkeaktig hvitt eller gult puss i øyekroken eller hvis øyevippene dine klistres sammen, er det sannsynligvis øyebetennelse.

Dette er smittsomt og du bør derfor ikke gå på jobb. Årsaken kan være både virus og bakterier og du har kanskje behov for antibiotika. Vask hendene dine ofte for å unngå å smitte andre.

Les også: Så skitten er du

Bihulebetennelse

Smerter rundt øynene, øverste del av panna, kinnebeina eller til og med øverste del av tennene, kan være symptomer på en bihulebetennelse.

Bli hjemme fra jobben og gå til en lege for å sjekke om du trenger antibiotika eller annen behandling. Neste dag er du sannsynligvis i form til å gå på jobb siden bihulebetennelse vanligvis ikke er smittsomt.

Les også: Er du avhengig av nesespray?

Mageproblemer

Et magevirus, enten det er kvalme, oppkast, diaré eller magesmerter, kan slå deg ut i flere dager.

Men symptomene kan også skyldes andre årsaker som krever medisinsk behandling. Meld deg syk på jobben og gå til lege for å få stilt en diagnose og for riktig behandling.

Les også: Symptomer du ikke bør ignorere

Hodepine/migrene

Hodepine kan forårsakes av for eksempel en forkjølelse. Men hvis du ikke takler lys eller støy, kan det være migrene.

Hvis du ikke har vært til legen på grunn av tilbakevendende hodepine, gjør en avtale. Det er medisiner du kan ta for migrene som begynner å virke innen en time og som forkorter varigheten av migreneanfallet.

Les også: Dette gir oss hodepine

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer