Privatøkonomi i parforhold

– Ikke gå ut av forholdet med en haug pynteputer og ingenting annet

Unngå «kvinnefellene» når dere som ektepar eller samboere skal forvalte fellesøkonomien.

TENK FORNUFTIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig at kvinner i parforhold tar ansvar for felles og egen økonomi, slik at de ikke står på bar bakke ved et brudd. Å investere arvede penger i eiendeler som kan spores og holdes utenfor samlivsbruddfordelingen, er ett av flere grep. Foto: Stig B. Fiksdal.
TENK FORNUFTIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig at kvinner i parforhold tar ansvar for felles og egen økonomi, slik at de ikke står på bar bakke ved et brudd. Å investere arvede penger i eiendeler som kan spores og holdes utenfor samlivsbruddfordelingen, er ett av flere grep. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer
Publisert

Den internasjonale kvinnedagen er i dag, 8. mars. Hva med å feire kjønn og likestilling ved å ta grep om deg og din partners økonomi?

DNB har brukte i fjor opplysninger om sine 2,1 millioner privatkunder til å kartlegge forskjeller mellom kvinner og menns økonomiske handlemønstre.

Resultatene viser at kvinner i mindre grad tar risiko når de velger spareavtale, og at i parforhold er det oftest mannen som er ansvarlig for store deler av fellesøkonomien.

I både ekte- og samboerskap er det flere typiske «kvinnefeller» du kan gå i, og her får du oversikt over dem og hvordan de kan unngås.

Forbruksfellen

Selv om vi skriver 2019, er det fortsatt slik i mange husholdninger at mannen er «finansministeren» og kvinnen «forbruksministeren».

Blant DNBs kunder står 61 prosent av menn som hovedlånetaker, mens 67 prosent av kvinnene er medlåntaker. Videre er det ofte slik at hus, hytte, bil og andre varige verdier står i mannens navn.

Kvinnene, derimot, bruker ofte pengene sine på oppussing, reise og annet flyktig forbruk. Dette kan bli et problem ved et eventuelt brudd og fordeling av verdier.

– Kvinner må ikke bare bruke pengene sine på å pusse opp og pynte hjemme. Det er kjipt å gå ut av forholdet med et titalls pynteputer og intet mer, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

For å unngå å havne i en vanskelig økonomisk situasjon, mener Sandmæl at det er viktig å sørge for en rettferdig parøkonomi. Dette kan du som kvinne sørge for ved å kjøpe seg inn i eiendeler, slik at du ikke går på en økonomisk smell hvis parforholdet skjærer seg.

En felleskonto for fellesutgifter er også et godt råd.

Boligfellen

Et grep kvinner kan gjøre for å sikre seg varige verdier, er for eksempel å kjøpe seg inn i huset, eller bidra til å finansiere bil eller hytte.

– Å ikke eie noe av boligen kan få alvorlige følger ved et samlivsbrudd, da du rett og slett risikerer å ikke eie nåla i veggen, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Skal dere eie bolig sammen, er det lurt å tinglyse din del av boligen. På den måten forsikrer du deg mot partnerens kreditorer.

– Dersom partneren din skylder penger, kan kreditorene ta pant i boligen, som igjen kan føre til tvangssalg. En typisk «mannefelle» er nemlig å ta høy risiko på forbruk også, sier Sandmæl i DNB.

EI, IKKE LEI: Elin Reitan i Nordea understreker viktigheten av at begge parter i et forhold har eierskap i felles bolig. Dessverre er mange kvinner ikke medeier i boligen, i noen tilfeller til og med leietakere i sitt eget hjem. Det kan få alvorlige konsekvenser ved et samlivsbrudd. Foto: Nordea.
EI, IKKE LEI: Elin Reitan i Nordea understreker viktigheten av at begge parter i et forhold har eierskap i felles bolig. Dessverre er mange kvinner ikke medeier i boligen, i noen tilfeller til og med leietakere i sitt eget hjem. Det kan få alvorlige konsekvenser ved et samlivsbrudd. Foto: Nordea. Vis mer

Reitan i Nordea påpeker at det også finnes en «leiefelle». Kvinner setter seg ofte i en posisjon hvor de betaler husleie til partneren sin i stedet for å kjøpe seg inn i bolig. Dette kan forklares med at kvinner ofte er sammen med eldre menn.

– Det som da skjer er at den parten som eier boligen, og mottar leie, opparbeide seg verdier, i motsetning til den andre parten, sier forbrukerøkonomen.

Ved et brudd går leietakeren ut uten å eie noe. Derfor råder Reitan alle som flytter inn i en annens bolig om å kreve sin eierandel av boligen, eller at paret selger sine egne boliger og kjøper en ny sammen.

Dagens boligpriser gjør deg sjanseløs om du ikke har opparbeidet deg eierandel i bolig, ifølge Reitan. Slike eierforhold må tinglyses og beskrives i en ektepakt eller samboerkontrakt.

Forbrukerøkonomenes fem råd for vellykket parøkonomi

  1. Opprett en felleskonto og et fellesbudsjett. Pengene som settes inn på konto bør stå i henhold til inntekt. I budsjettet fører dere alle felles utgifter, som boliglån, forsikring, bilbruk, mathandel, reiser og felles sparing. På denne måten får begge parter forståelse for hvilke utgifter familien har og dere blir likestilt.
  2. Gå gjennom felleskontoen og -budsjettet minst én gang i året, gjerne oftere. Dere kan også sette av en fast dag i uken der dere betaler regninger og diskuterer andre privatøkonomisk forhold, som langsiktig sparing og bolig- eller forsikringsbetingelser.
  3. Hver part bør ha sin private konto til eget forbruk og egen sparing.
  4. Dere kan velge om én skal betale felles regninger, eller om dere skal rullere på denne oppgaven. Ved å rullere blir begge parter involvert i økonomistyringen, både når gjelder de lette oppgavene, som betaling av regninger, men også de tyngre oppgavene, som reforhandling av boliglånsrenten og plassering av sparemidlene.
  5. Generelt bør paret snakke mer om økonomi, også med barna, slik at alle får forståelse for familiesituasjonen.

Arvefellen

Dette med å skape varige verdier er ikke minst viktig når det er snakk om arv. Det er nemlig slik at menn ofte investerer arvede midler i bil, båt og liknende, mens kvinnene bruker pengene på pynt og ferie, ifølge Sandmæl i DNB.

Ved et samlivsbrudd eller arveoppgjør er det nettopp arvede verdier som holdes utenfor delingen, og da er det greit å ha noen sporbare verdier å vise til.

– Du kan dermed ende opp med å tape arven, om du ikke forvalter den riktig i ekteskapet, sier Reitan i Nordea.

Det er ulike arveregler for ektepar og samboere, samt hvis det er barn inne i bildet. Sistnevnte bør skrive en samboerkontrakt og et testament for å sikre sine rettigheter både ved brudd og dødsfall.

Deltids- og pensjonsfellen

Det er fortsatt over dobbelt så mange kvinner som menn som jobber deltid, selv om dette får store økonomiske konsekvenser. Mange av de som jobber deltid, blir nemlig minstepensjonister.

Tall fra SSB viser at 36 prosent av kvinner har en deltidsstilling mot 15 prosent av menn. Ved utgangen av 2018 var det 146.434 minstepensjonister i Norge, og blant de kvinnelige alderspensjonistene var 26 prosent minstepensjonister, mens blant mannlige alderspensjonister var kun fire prosent minstepensjonister.

Dette viser at kvinner går glipp av arbeidsinntekt og pensjonsopptjening, og derfor er det viktig at ekte- og samboerpar har avtaler som kompenserer for dette, dersom det blir brudd i framtida.

– Generelt sett virker det som om kvinner tenker mer med hjertet enn menn når de velger yrke. Det kan for så vidt være bra, men kvinner må slutte å gjøre valg som bidrar til at de gjør seg økonomisk avhengig av andre, sier Sandmæl.

Tilbake til dette med boliglån og at menn ofte er hovedlånetaker. Det betyr at lånet og renteutgiftene blir oppført i hans skattemeldingen.

– Er du gift, liknes dere sammen, så da har det ikke så mye å si. Er du samboer, derimot, må du sørge for å endre dette i skattemeldingen. Hvis ikke går du glipp av skattefradraget du får for renteutgiftene, sier forbrukerøkonom Sandmæl.

Husk også at du får pensjon for å være hjemme og ta vare på småbarn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer