Privatøkonomi i parforhold

– Ikke gå ut av forholdet med en haug pynteputer og ingenting annet

Unngå «kvinnefellene» når dere som ektepar eller samboere skal forvalte fellesøkonomien.

TENK FORNUFTIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig at kvinner i parforhold tar ansvar for felles og egen økonomi, slik at de ikke står på bar bakke ved et brudd. Å investere arvede penger i eiendeler som kan spores og holdes utenfor samlivsbruddfordelingen, er ett av flere grep. Foto: Stig B. Fiksdal.
TENK FORNUFTIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig at kvinner i parforhold tar ansvar for felles og egen økonomi, slik at de ikke står på bar bakke ved et brudd. Å investere arvede penger i eiendeler som kan spores og holdes utenfor samlivsbruddfordelingen, er ett av flere grep. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer
Publisert

Den internasjonale kvinnedagen er i dag, 8. mars. Hva med å feire kjønn og likestilling ved å ta grep om deg og din partners økonomi?

DNB har brukte i fjor opplysninger om sine 2,1 millioner privatkunder til å kartlegge forskjeller mellom kvinner og menns økonomiske handlemønstre.

Resultatene viser at kvinner i mindre grad tar risiko når de velger spareavtale, og at i parforhold er det oftest mannen som er ansvarlig for store deler av fellesøkonomien.

I både ekte- og samboerskap er det flere typiske «kvinnefeller» du kan gå i, og her får du oversikt over dem og hvordan de kan unngås.

Forbruksfellen

Selv om vi skriver 2019, er det fortsatt slik i mange husholdninger at mannen er «finansministeren» og kvinnen «forbruksministeren».

Blant DNBs kunder står 61 prosent av menn som hovedlånetaker, mens 67 prosent av kvinnene er medlåntaker. Videre er det ofte slik at hus, hytte, bil og andre varige verdier står i mannens navn.

Kvinnene, derimot, bruker ofte pengene sine på oppussing, reise og annet flyktig forbruk. Dette kan bli et problem ved et eventuelt brudd og fordeling av verdier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer