- Ikke gi barna lykkepiller

Vanlige medisiner mot depresjoner fører til flere selvmordsforsøk blant barn. Nå advarer også Statens Legemiddelverk mot medisinene.

Publisert
Sist oppdatert

Påstandene om at vanlige antidepressiva kan føre til flere selvmordstanker og selvmordsforsøk blant barn, har vakt stor oppsikt i det medisinske miljøet.

Nå har det europeiske legemiddelkontoret gått gjennom anklagene mot populære lykkepiller som Seroxat og Prozac, og konklusjonen er klar: Ikke gi barna pillene om det ikke er strengt nødvendig.

Advarer leger og foreldre- Det europeiske legemiddelkontorets vitenskapelige komité har konkludert med at selvmordsrelatert atferd og fiendtlighet i kliniske studier ble hyppigere observert hos barn og ungdom som ble behandlet med antidepressive legemidler enn hos de som fikk placebo.

- Komiteen anbefaler derfor at det rettes sterke advarsler til både leger og foreldre om denne risikoen, samtidig som det gis råd om at disse legemidlene ikke bør brukes hos barn og ungdom annet enn på godkjente indikasjoner, skriver Statens Legemiddelverk i en pressemelding.

Begrenser brukenMedisinene som det advares mot, tilhører gruppene "selektive serotonin reopptakshemmere" (SSRI) og "serotonin-noradrenalin reopptakshemmere" (SNRI).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer