Bitcoin-svindel på sms og mail

- Ikke gi fra deg person- og kontoopplysninger

I takt med at verdien til Bitcoin stiger, øker også antall henvendelser om svindel knyttet til kryptovalutaen.

SMS-SVINDEL: Flere svindelsaker knyttet til bitcoin har kommet fram de siste ukene. En Dinside-journalist mottok nylig denne sms-en. Norsis anbefaler deg å ikke følge lenker du får tilsendt på denne måten eller via e-post. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
SMS-SVINDEL: Flere svindelsaker knyttet til bitcoin har kommet fram de siste ukene. En Dinside-journalist mottok nylig denne sms-en. Norsis anbefaler deg å ikke følge lenker du får tilsendt på denne måten eller via e-post. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert

Én bitcoin er verdt over 16.000 dollar per fredag 5. januar, som er en stor vekst fra januar i fjor da kryptovalutaen konverterte til i overkant av 900 dollar.

Valutaveksten har åpnet øynene, og lommebøkene, til flere nordmenn, men i takt med interessen har også svindelsakene blitt flere.

I romjulen skrev NRK at flere Sparebank 1-kunder ble oppringt fra sveitsiske og tyske telefonnumre, hvor svindlere mente det hastet å investere i bitcoin. Noen bankkunder ga svindlerne tilgang til nettbanken sin, som for mange ble tømt med flere hundretusen kroner.

- Så lenge du ikke gir fra deg person- eller bankopplysninger, blir du ikke svindlet. Aldri gi fra deg slike opplysninger, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Finans Norge har ingen oversikt over omfanget av denne typen svindel, men informasjonsdirektør Tom Staavi er ikke overrasket av at noen utnytter hypen rundt kryptovalutaer.

Ligner annen finanssvindel

Norsis har ikke fått henvendelser om bitcoin-svindel, og Sandland tror at nordmenn flest ikke har et forhold til valutaen ennå.

Han sier likevel at svindel knyttet til kryptovaluta ligner annen type finanssvindel.

Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsis.
Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsis. Vis mer

- Det starter gjerne med at svindlerne tar kontakt på e-post eller telefon og ber deg investere penger i noe som haster, sier Sandland.

I Norge er det økt oppmerksomhet rundt svindel, men flere er mer skeptisk til e-post enn en oppringning, ifølge seniorrådgiveren. At det haster er et grep svindlerne bruker for at du ikke skal få tid til å bakgrunnssjekke og avsløre dem.

- Skal du kjøpe Bitcoin, gjør det på eget initiativ. Ikke følg lenker du får tilsendt eller kast deg på tilbud via e-post, telefon og sms, råder Sandland.

Få kontoen og kredittvurderingen sperret

Har du likevel vært så uheldig å havne i svindelfellen, må du først og fremst kontakte banken din og prøve å få transaksjonene dine stoppet. Du kan også sperre kontoen.

Dette er bitcoin

  • Bitcoin er en digital valuta laget for å fungere som betalingsmiddel, og er kanskje den mest kjente av etter hvert mange hundre kryptovalutaer.
  • Valutaen er desentralisert. Det vil si at det står ingen myndighet eller andre bak.
  • Bitcoin er basert på blockchain-teknologi.

Kilde: DNB.

- Ved mistanke om identitetstyveri bør du også sperre kredittvurderingen din, så svindlerne ikke kan tegne abonnenment og lignende i ditt navn, sier Sandland.

Videre er det viktig at du følger med på kontoutskriftene dine.

Forbrukerrådet har, i likhet med Noris, ikke fått noen henvendelser om bitcoin-svindel ennå, men understreker at dette er ingen god indikasjon på om det forekommer svindel.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans, anbefaler forbrukere å ikke investere én krone gjennom et ukjent selskap, men kun via kjente virksomheter eller en børs.

- Vanlige forbrukere har små muligheter til å avsløre om et ukjent selskap er seriøst eller ikke. Derfor bør de styre unna disse, sier Jensen.

DNB følger utviklingen

DNB Markets får en del henvendelser fra kunder som lurer på hva bitcoin er, samt spørsmål om kryptovaluta som investeringsobjekt.

- Vi ser at pågangen øker i perioder der valutaen har kraftig kursstigning, sier makroøkonom Kyrre Aamdal.

Banken tar Bitcoin og blockchain-teknologien på alvor og ser at det kan ha betydelig potensiale for fremtidige løsninger, både internt i banken og som en plattform for nye produkter.

- Likevel har vi, som de fleste andre banker, hittil valgt å følge med på bitcoin-utviklingen uten å delta direkte, sier Halvor Lande, divisjonsdirektør for digitalisering og utvikling.

Han ser, derimot, ikke bort fra at det kan komme interessante applikasjoner og bruksområder knyttet til kryptovalutaer i fremtiden, som samtidig ivaretar kundenes interesser og imøtekommer kravene til DNB.

- Utenfor bankens kontroll

Det er umulig for Finans Norge å få oversikt over hvilke markedsplasser for kryptovalutaer det er trygt å bruke.

Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.
Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge. Vis mer

Ifølge Coin Market Cap omsettes det 1.384 kryptovalutaer på 7.500 ulike markedsplasser.

- Dette er utenfor bankenes kontroll og mandat. Derfor har vi heller ingen konkrete råd til de som ønsker å sette pengene sine slike valutaer, sier Staavi.

Risikoen er, med andre ord, mildt sagt høy, mener Staavi. Dette reflekteres i den voldsomme prisvariasjonen vi ser i de ulike kryptovalutaene.

Informasjonsdirektørten ber deg derfor om å tenke deg nøye om før du investerer i bitcoin eller lignende.

Mener bitcoin er risky business

Sandland i Norsis er enig i dette. Han tror de fleste går nok inn i Bitcoin for avkastningspotensialet sin del, men understreker at det er høy risiko å investere i kryptovalutaen.

Dersom de som passer på bitcoinsene dine går konkurs, stenger eller hackes over natten, er pengene dine tapt, mener seniorrådgiveren. Det er som å miste lommeboka, bare at det ikke er sjanse for å finne pengene igjen.

- Jeg mener derfor at bitcoin er risky business, sier Sandland.

Kryptovaluta fungerer godt i land med dårlig banksystem og der befolkningen har lav tillit til bankene og myndighetene, ifølge Norsis. I Norge har vi, derimot, andre, trygge betalingsmuligheter og folk stoler på bankene og myndighetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer