Deepfake-svindel

Ikke gi «mamma» penger

Ny svindelmetode skal få deg til å tro at dine nære og kjære ber deg om hjelp.

DEEPFAKE: En person som høres ut som, for eksempel, moren, sønnen eller broren din ringer, men i virkeligheten er det en kriminell i andre enden. Dette er deepfake. Foto: Shutterstock/skjermdump
DEEPFAKE: En person som høres ut som, for eksempel, moren, sønnen eller broren din ringer, men i virkeligheten er det en kriminell i andre enden. Dette er deepfake. Foto: Shutterstock/skjermdump Vis mer
Publisert

Hvis et nært familiemedlem eller en venn du stoler på ringer deg og ber om å få låne penger, vil de fleste ikke nøle så lenge med å strekke ut en hjelpende hånd.

Men nå bør du være ekstra skeptisk om du får en slik forespørsel.

Det kommer nemlig stadig nye tilfeller hvor folk blir utsatt for såkalt deepfake-svindel.

– En skrekkfilm

Hva er så deepfake?

Jo, dette er en type teknologi som, blant annet, gjør det tilnærmet umulig å skille mellom ekte og falske videoer på nettet - noe mange kjendiser har blitt utsatt for ved at det legges ut video av «dem» der de sier og gjør ting de aldri har gjort.

Og nå brukes også samme teknologi til å klone stemmer. Da kan hvem som helst utgi seg for å være noen andre enn de er, og slik lure sine ofre.

– Det høres ut som starten på en skrekkfilm, men det er noe vi ser mer av. Svindlerne har blitt skremmende gode på deepfake, sier Stig Randsborg, som jobber med å avsløre ID-tyveri for Tenerity.

– Før du vet ordet av det, har du overført penger til det du tror er en som står deg nær. Da er svindelen i gang, sier IT-sikkerhetsansvarlig Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring i en pressemelding.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Dette er de vanligste. Foto: Shutterstock/NTB Klipp/reporter: Tobias Fjeldvang / Embla Hjort-Larsen Vis mer

Bruker sosiale medier

Svindlerne kan bruke videoer av deg som ligger på åpne sosiale medier-kontoer til å «stjele» stemmen din, eller de kan på andre måter få tak i personopplysninger som navn, adresse eller fødselsnummer.

– Deepfake-teknologien har blitt avansert og overbevisende. Den har stort potensial for å villede og misbruke helt intetanende folk, sier Ingebrigtsen.

– Vi venter økning i slike saker i tida framover, og at det vil bli svært vanskelig å skille ekte fra falske henvendelser, fortsetter han.

– Dette er en skummel trend. Tenk bare på hva som kan skje med tilliten vår til troverdige aktører når dette blir mer vanlig, sier Tron Ingebrigtsen.

Det siste året har mange eldre blitt rammet av målrettede svindelforsøk der fremmede utgir seg fra å være banken deres eller politiet. Dermed kan det også tenkes av deepfake-svindel fort kan ramme denne gruppa.

Slik beskytter du deg

Sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor er enig i at deepfake vil bli noe vi kommer til å se mer til i årene som kommer.

– På sikt tenker vi deepfake blir en del av verktøykassa til svindlere, sier Busch til NRK.

Han trekker fram det nye europeiske betalingsdirektivet PSD2 som kom i fjor, som har ført til at flere forbrukere oftere må signere med BankID ved netthandel. For å få tilgang, må vi overtales til å godkjenne en BankID-forespørsel for eksempel, eller gi fra oss informasjon frivillig på andre måter.

Svindlerne må altså involvere deg mer for å få det de vil ha tak i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer