Deepfake-svindel

Ikke gi «mamma» penger

Ny svindelmetode skal få deg til å tro at dine nære og kjære ber deg om hjelp.

DEEPFAKE: En person som høres ut som, for eksempel, moren, sønnen eller broren din ringer, men i virkeligheten er det en kriminell i andre enden. Dette er deepfake. Foto: Shutterstock/skjermdump
DEEPFAKE: En person som høres ut som, for eksempel, moren, sønnen eller broren din ringer, men i virkeligheten er det en kriminell i andre enden. Dette er deepfake. Foto: Shutterstock/skjermdump Vis mer
Publisert

Hvis et nært familiemedlem eller en venn du stoler på ringer deg og ber om å få låne penger, vil de fleste ikke nøle så lenge med å strekke ut en hjelpende hånd.

Men nå bør du være ekstra skeptisk om du får en slik forespørsel.

Det kommer nemlig stadig nye tilfeller hvor folk blir utsatt for såkalt deepfake-svindel.

– En skrekkfilm

Hva er så deepfake?

Jo, dette er en type teknologi som, blant annet, gjør det tilnærmet umulig å skille mellom ekte og falske videoer på nettet - noe mange kjendiser har blitt utsatt for ved at det legges ut video av «dem» der de sier og gjør ting de aldri har gjort.

Og nå brukes også samme teknologi til å klone stemmer. Da kan hvem som helst utgi seg for å være noen andre enn de er, og slik lure sine ofre.

– Det høres ut som starten på en skrekkfilm, men det er noe vi ser mer av. Svindlerne har blitt skremmende gode på deepfake, sier Stig Randsborg, som jobber med å avsløre ID-tyveri for Tenerity.

– Før du vet ordet av det, har du overført penger til det du tror er en som står deg nær. Da er svindelen i gang, sier IT-sikkerhetsansvarlig Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.