- Ikke gi ungene TV

Tenåringer som har TV på rommet, er ofte mer usunne og får dårligere skolekarakterer enn jevnaldrende, viser en undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis man kan bruke et eget rom eller en del av for eksempel stuen til felles mediarom, er det bedre enn å plassere skjermene på tenåringens rom.


Det er amerikanske forskere som står bak den nye undersøkelsen hvor rundt 780 ungdommer i alderen 15-18 år har blitt intervjuet om sine TV-vaner.

Fire av seks oppga at de hadde egen TV på rommet. Denne gruppen brukte fire-fem timer mer per uke foran TV-skjermen enn resten av ungdommene.

Les også: TV-slaver glemmer skolen

BarneVakten er en rådgivende organisasjon for barn og medier, og de er kjent med at dette fenomenet også finnes i Norge.

- Finn en balanse

Dialog rundt ansvarlig bruk og rammer rundt tidsbruk er viktig dersom ungdom disponerer egne TV-er og datamaskiner, mener BarneVakten. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Dialog rundt ansvarlig bruk og rammer rundt tidsbruk er viktig dersom ungdom disponerer egne TV-er og datamaskiner, mener BarneVakten. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Kombinasjonen av at langt flere norske barnerom får TV-skjermer og et langt større TV- og filmtilbud rettet mot barn og unge resulterer i økt forbruk av skjermtid og mindre fysisk aktivitet. Det påvirker også samværsformen i familien, sier kommunikasjonssjef Øystein Samnøen til DinSide Helse.

Han understreker at dette bør sees i sammenheng med at stadig flere barn får egen PC med tilgang til internett på rommet, i tillegg til at mange barn med TV på rommet også har spillkonsoll.

Les også: TV-titting gir tykke barn

- Når medietilbudet og medietilgangen øker drastisk, er det naturlig at medieforbruket øker. Dette vil igjen påvirke atferds- og aktivitetsmønstre hos barn og familier, sier han.

- Vær engasjert

Samnøen oppfordrer foreldre til å legge til rette for en positiv og balansert livsstil for barna sine.

- Oppmuntre barnet til sosialt liv og fysisk aktivitet, vær engasjert i barnets utvikling og utdanning, vis barnet ditt at du er interessert i dets liv og bidra til å gi barnet et positivt selvbilde, sier han.

Ifølge Samnøen vil ikke BarneVakten fraråde at TV, PC og spillkonsoller står på ungdomsrom. Men han understreker at det er viktig at både foreldre og barn er innforstått med mulighetene og utfordringene dette innebærer.

- Dialog rundt ansvarlig bruk og rammer rundt tidsbruk blir desto viktigere dersom ungdommer disponerer egne TV-er og datamaskiner, påpeker han.

Les også: Lærer mindre av TV

- Tenk alternativer

Hvis man kan bruke et eget rom eller en del av for eksempel stuen til felles mediarom, er det bedre enn å plassere skjermene på tenåringens rom, mener Samnøen.

Les også: TV skader ikke barn

- Jeg vil også understreke at digitale medier er blitt en integrert del av unges sosiale liv og læringsarena, og at vi derfor ser en klar verdi i at barn og unge får tilgang til å benytte dette innen avtalte rammer i hjemmet. Dialog om rammer samt synliggjøring av ansvar og tillitt er viktige foreldreverktøy i møte med tenåringer, sier han.

Ifølge en ny undersøkelse fra NOVA om ungdoms bruk av PC, mobiltelefon og internett har om lag 70 prosent av norske gutter og over halvparten av jentene i alderen 14-17 år PC med internettilgang på rommet sitt. Mange har også egen TV.

Les også: TV-reklame gir overvektige barn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer