Ikke gjør dette i kulda

Sjekk hvorfor tunga blir sittende fast i metall.

Denne jenta fra Washington i USA fant det for godt å slikke på en stolpe sist måned. Hun måtte ha hjelp fra brannvesenet for å komme løs. Se video om hendelsen lenger ned i saken. Foto: Skjermklipp fra You Tube
Denne jenta fra Washington i USA fant det for godt å slikke på en stolpe sist måned. Hun måtte ha hjelp fra brannvesenet for å komme løs. Se video om hendelsen lenger ned i saken. Foto: Skjermklipp fra You Tube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang vært fristet til å slikke på en metallstang i kulda?

Det åpenbare svaret burde kanskje være nei, men vinter etter vinter kommer det nye historier om folk som har gjort nettopp det - og er blitt sittende fast.

Kulda går på helsa løs

Det er ikke bare barn det skjer med heller. Også mennesker som burde vite bedre er blitt stående med tunga som et fastlimt kjøttslips i kulda.

Dette gjør kulda med deg

Senest hørte vi om denne jenta i staten Washington i USA:

Dette skjer:

Men hva er det egentlig som skjer når tunga blir sittende fast på denne måten?

Ekspertene på vitenskapsnettstedet Live Science har svar på det meste.

Tunga di er dekket av vått spytt. Spyttet fryser når temperaturen synker under null grader celsius.

Holder du tunga ute i minusgrader vil kroppen di prøve å motvirke spyttfrysingen ved å pumpe varmt blod inn i tunga. Alt vel så langt.

Vinterluft gjør oss syke

Problemet oppstår når du stikker tunga borti metall. Metall er nemlig en langt bedre varmeleder enn tunga di - det leder varme opptil 400 ganger raskere enn tunga, ifølge ekspertene på Live Science.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer