Ikke gled deg for tidlig

Skatteoppgjøret kan by på overraskelser - spesielt hvis du er samboer.

Skatteoppgjøret kan la vente på seg, og det skaper problemer for en del husholdninger. Foto: Per Ervland
Skatteoppgjøret kan la vente på seg, og det skaper problemer for en del husholdninger. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn ser nå frem til skattepengene som kommer i juni. Den 24. juni sender Skatteetaten ut årets oppgjør - men ikke til alle. Hvor mange som vil få utsatt skatteoppgjøret til oktober, kan Skattedirektoratet ennå ikke svare på, men du kan være en av dem.

- Ja, det er alltid noe vi ikke blir ferdig med. Det trenger ikke være snakk om en komplisert selvangivelse, det kan rett og slett være fordi vi ikke har blitt ferdige, sier kundebehandler hos Skatteetaten.

I fjor fikk én av ti nordmenn utsatt oppgjøret til oktober. Skatteetaten opplyser at det foretas obligatoriske kontroller, og de som blir tatt ut på kontrollisten, må vente til høsten. Dersom det er forhold som krever nærmere saksbehandling, vil vedkommende også måtte vente til høsten.

Hvorfor får du mindre lønn i juni? Alt om feriepenger

Kjedelig for samboere

Er du gift, skal begge parter lignes samtidig, men dette gjelder ikke for samboere. Er du i et samboerforhold, kan sommerøkonomien ta en lei vending.

La oss se på et eksempel:
Kari og Per er samboere med to barn og felles boliglån, men når selvangivelsen kommer, er alle renteutgiftene ført opp på Per. Disse skulle vært delt likt mellom Kari og Per, og begge endrer dette i selvangivelsen.

Per forventer seg dermed en baksmell, men dette vil utjevnes med et tilsvarende høyere tilgodebeløp hos Kari. Problemet oppstår når Kari får beskjed om at hun ikke får oppgjøret før i oktober. Rettelsen som var en ren formalitet, blir med ett et problem, fordi Pers restskatt forfaller lenge før Kari mottar tilgodebeløpet.

Fristen for å betale første del av restskatten er nemlig 20. august, og andre del skal betales senest 24. september. Venter du på penger, og du får skatteoppgjøret utsatt, får du derimot ikke skattepengene før etter 21. oktober. Dermed har Per og Karis likviditet gjennom sommeren fått en kraftig smell.

Motsatt er det selvsagt en fordel dersom den som skal betale restskatt, får utsatt oppgjøret, mens den som får penger tilbake, får oppgjøret i juni. Men hvem som får først, er ren bingo.

John H. Stordrange i Skattebetalerforeningen
John H. Stordrange i Skattebetalerforeningen Vis mer

Les også: Ja, til boligskatt!


- Burde kunne lignes samtidig

John H. Stordrange i Skattebetalerforeningen tror en del samboere synes det er greit å ha helt separat økonomi og bli lignet hver for seg.

- På den annen side burde samboere med felles økonomi kunne be om å bli lignet samtidig og under ett fordi separat ligning kan medføre en del ulemper, men det er dessverre enkelte formelle og praktiske problemer med dette. Dette er nok et eksempel på at skattesystemet og –reglene ikke likebehandler samboere og gifte, sier Stordrange til DinSide.

De fleste får 24. juni

De fleste lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret i juni. Dette er skatteytere med forholdsvis enkle skatteforhold, opplyser Skatteetaten. Tilgodebeløp skal bli utbetalt kort tid etter 24. juni, og første termin restskatt skal betales innen 20. august.

De som får skatteoppgjøret til høsten, får beskjed om dette i eget brev. Det gjelder næringsdrivende, selskap, lønnstakere og pensjonister som er gift med næringsdrivende.

Det siste punktet på Skatteetatens liste over personer som kan få senere oppgjør, er lønnstakere og pensjonister som skattekontoret trenger mer tid til. Dette gjelder skattytere som f.eks. kan ha formue/inntekt i flere kommuner - mottatt etterbetalt pensjon - næringsvirksomhet/andel i deltakerlignet selskap - søkt om utsettelse med innlevering av selvangivelsen - opplysninger i merknader/vedlegg til selvangivelsen - differanse mellom opplysninger i selvangivelsen og innberettet beløp fra arbeidsgivere, banker mv.

Men kunderådgiver hos Skatteetaten opplyser altså at du også bare kan være et tilfeldig offer for tidsnød på skattekontoret.

Er du samboer? Skriv testamente!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer