Abonnement

Ikke glem dette

1 av 5 har ett eller flere abonnementer de ikke benytter seg av.

ABONNEMENT: Mange har ett eller flere abonnementstjenester som de ikke benytter seg av. Foto: metamorworks / Shutterstock / NTB
ABONNEMENT: Mange har ett eller flere abonnementstjenester som de ikke benytter seg av. Foto: metamorworks / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sparebank 1 har sammen med Respons Analyse gjennomført en undersøkelse angående nordmenns holdninger og forhold til abonnementstjenester.

Funn fra analysen viser at 1 av 5 nordmenn har ett eller flere abonnementer de ikke benytter seg av.

– En forklaring på dette kan være at de fleste abonnementer har automatisk fornyelse hver måned, og man trekkes derfor automatisk. Hvis du ikke følger med på transaksjonene, så legger du kanskje ikke merke til det, sier kommunikasjonssjef Tone Mesna i Sparebank 1 Utvikling.

FERIEPENGER: Hvilke planer du har for sommeren og hvordan ståa er rent økonomisk for deg, avgjør hvordan du bør bruke årets feriepenger. Vis mer

Ta sommeropprydning

– Det er fint å ta en sommeropprydning nå som prisene har gått opp, sier Mesna.

Hvis man for eksempel bruker 1500 kroner på ulike abonnementer i måneden, og klarer å kutte dette ned til 700 kroner vil dette utgjøre omtrent 9000 kroner i året.

– Setter du av en time til å rydde opp i abonnementene dine, og det gjør at du for eksempel kan spare 9000 kroner vil det være en ganske god timelønn, sier Mesna.

– Se på hva du har behov for, råder hun.

Bra å kutte ned

Funn fra undersøkelsen til Sparebank 1 viser at 42 prosent har glemt at de har abonnementet.

– Det er typisk i et moderne forbruksmønster å betale noe på kredittkort, noe på vipps og noe på faktura. Dette gjør at man lettere mister kontrollen, sier fagdirektør Jorge Jensen i forbrukerrådet.

Selv om abonnementer ofte bare koster en hundrelapp i måneden, vil man likevel spare en større sum i lengden.

– Det er bra å kutte ned på abonnementer man ikke bruker, spesielt nå som basisvarer blir dyrere, forteller Jensen.

Si opp direkte i nettbanken

I 2020 ble det mulig å si opp abonnementer i nettbanken for kunder i Sparebank 1. Denne funksjonene skal gjøre det lettere for deg å ha oversikt over egen økonomi og abonnentene.

Siden oppstart har 118 000 kunder benyttet seg av denne tjenesten, noe som tilsvarer rundt 66 700 000 kroner, basert på et gjennomsnittlig abonnement på rundt 560 kroner i året.

I kalkulatoren under kan du se hvor mye du «sløser»:

Sløsekalkulator

Beregningene er laget etter beste evne, men kan inneholde feil. Økonomiske beslutninger bør også bygge på andre kilder.

kr/uke

En liten drink til Himmelblå…

Er du blant dem som tar et lite glass hver dag i heimen, kanskje i tillegg til en barrunde eller to i helgene? Hva koster dette deg i uka?

kr/uke

Eventuelt uten alkohol…

Terningkast fem eller seks… vi må jo også prøve restaurantene alle skryter av.

kr/dag

Brus er ikke bare brus

Vann er gratis i springen, men legg til litt sukker, kullsyre og farge- og smaksstoffer, så koster det minst 20 kroner.

kr/dag

En sjokolade her, litt peanøtter der…

Tenk gjennom hva du spiser av slikkerier.

bokser/uke

Deilig, men ikke å se på

For en måte å slutte å røyke på! Stapp en blanding av bløte sneiper, lakris og glassbiter inn under overleppa. Kalkulatoren benytter en pris per snusboks på 90 kroner.

stk/dag

Ofte enten eller

Du liker sikkert ikke å få dette i trynet hele tiden, men du røyker opp en seilbåt, en bil og en jordomseiling hvert år. Kalkulatoren benytter en pris per sigarett (ferdigrullet) på 6 kroner.

ant/uke

Latte to go

Hvor mange ganger gjør du det i løpet av en uke? Kalkulatoren benytter en pris per kaffe på 30 kroner.

kr/uke

Dårlige odds

Jada, du kan gjerne trekke fra de mange gevinstene. I offentlige, statlige spill blir gjerne 50% utdelt til spillerne. Glem ikke skrapelodd, nettspill og vinlotteriet på jobben.

kr/uke

Shopping er gøy i seg selv

I et moderne samfunn må vi gå i butikker og bære med oss hjem mat, klær og …ting. Men noen går i butikker for underholdningens skyld, uten å ha behov for produktene de kjøper. Er du blant disse, og hva koster det deg?

kr/uke

Tørster etter nyheter

Kanskje er noe av forbruket av blader og aviser mer underholdningsmotivert enn egentlig nødvendig?

kr/uke

Fort og gæli

Hurtigmat har mye dårlig presse, men mange forbrukere. Var den kebaben nødvendig, eller kunne du ventet til du kom hjem, og tatt en brødskive der?

kr/uke

Kjekt å ha

Se på bokhylla di: Hvor mange bøker der har du aldri lest, og kommer aldri til å lese? Hvor mange dvd-er kommer du aldri til å se, har du kjøpt cd-er du aldri har spilt?

kr/mnd

Sats fortjener all støtte de kan få!

En dag – og slike dager er ofte på nyåret – meldte du deg inn i et treningsstudio. Det løper månedlige utgifter til medlemskap, men du har ikke vist deg der ennå. Forøvrig kan du like gjerne gå deg en tur, eller løpe eller gå på ski, ikke sant?

flasker/uke

Flasker og bokser i søpla

Det er en fin låt, men har du fått med deg hva Odd Børretzen og Ravi synger om? Kalkulatoren benytter en panteavgift på 2 kroner pr. boks/flaske.

kr/år

Loven, det er jeg!

Er du blant dem som mener at demokrati betyr å kjøre så fort du vil, parkere hvor du vil og betale regningene dine når du har lyst? Da er den en viss sjanse for at du pådrar deg fartsbøter, parkeringsbøter og inkassogebyrer. Hva kan disse – for ditt vedkommende – utgjøre i året?

kr/uke

Stakkars deg, du skal slippe å gå!

Enten det skyldes motorisk inkompetanse, redsel for mørkemenn bak hushjørnet eller alminnelig latskap tar du kanskje drosje der du strengt tatt kunne gått, syklet eller tatt bussen. Hvor mye slikt privat ekstraforbruk av taxi har du i uka?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer