Pass til barn?

Ikke glem fullmakt når du søker om pass

Ellers får du ikke levert inn passøknaden.

FULLMAKT: Drar du alene med barna på passkontoret, må du ha med fullmakt fra den andre forelderen. Skjema for dette finner du på politiets nettsider. Foto: BERIT B. NJARGA
FULLMAKT: Drar du alene med barna på passkontoret, må du ha med fullmakt fra den andre forelderen. Skjema for dette finner du på politiets nettsider. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert

Skal du ha pass til barna? Da er det flere ting du bør passe på, før du drar av gårde til passkontoret.

Og ikke glem fullmakt fra forelder nummer to, dersom dere begge to har foreldreansvar.

Barnet må være med

Når du skal søke om pass til barna, må de selv være med på passkontoret, uansett alder på barnet, og selv om de har pass fra før.

De litt større barna kan ta bilde hos politiet, men er barnet ditt under tre år må dere ha tatt passbilde på forhånd.

Hvis det er første gangen barnet ditt skal ha pass, må du kunne bekrefte fødselsdatoen for eksempel med fødselsattesten. Barn som har hatt pass før, tar med det gamle passet.

Og uansett om det er første gang eller ikke - enten må begge foreldrene være med, eller du må ha med fullmakt fra forelder nummer to. Dette er det ikke alle som husker.

– Det er en del foreldre som ikke er klar over dette. Det er også lett å glemme fullmakten hvis begge foreldrene var med for å søke om pass den første gangen, har Merethe Næss, kontorsjef ved Passkontoret i Oslo Politidistrikt uttalt til Dinside tidligere.

Les også når de nye, nasjonale ID-kortene blir tilgjengelige.

Slik går du frem

Det er Passloven som krever samtykke fra begge foreldrene så lenge de har felles foreldreansvar. Formålet med regelverket er å sikre at barnet ikke føres ut av landet mot den andres foreldres samtykke.

Fullmakten kan du selv skrive og fylle ut hjemme, siden den ligger på politiets nettsider.

I tillegg må den forelderen som møter opp ha med legitimasjonen til forelder nummer to, eller en offentlig bekreftet kopi av denne.

Skal du reise på ferie i sommer, er det verdt å merke seg at politiet oppgir en makstid på ti virkedager for å få tilsendt det nye passet.

Hva med bilde?

Selv om passkontorene gjerne har egne bildeautomater, bør du ta med bilde til barn under 3 år. Er den som trenger passbilde veldig liten, kan det lønne seg å ta bilde av barnet liggende på for eksempel en hvit bakgrunn.

Politiet skriver også at enkelte passkontorer krever passfoto til barn under 5 år.

Husk også at barnas pass har kortere gyldighet. Skal du utenlands med barna dine, bør du dobbeltsjekke at passene deres fortsatt er gyldige. Husk at du må bestille time for å søke om pass - vanligvis er det stor pågang på passkontorene på denne tiden av året.

Så lenge er barnas pass gyldige:

  • 0-5 år: to år
  • 5-10 år: tre år
  • 10-16 år: fem år
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer