Ikke godt nok gjemt

Helsedirektoratet reagerer på store klistremerker ved tobakkskapene.

Slik løser noen av landets kiosker pålegget om å skjule tobakksvarene. Foto: Kristina Picard
Slik løser noen av landets kiosker pålegget om å skjule tobakksvarene. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar i år ble det forbudt med synlig oppstilling av tobakksvarer i butikker og andre utsalgssteder i Norge. Hensikten med forbudet var at reklameeffekten som tobakkspakkene har hatt i butikkene, skulle forsvinne.

Men nå krangler Helsedirektoratet og Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) om klistremerkene ved tobakkskapene.

Helsedirektoratet mener det er forbudt med store og gjentatt bruk av klistremerker ved tobakkskapene, og har derfor sendt et brev til HSH der de mener at fet skrift og gjentatt bruk av klistremerker der det står "tobakk", "sigaretter" og/eller "snus" er i strid med synlighetsforbudet og reklameforbudet i tobakkskadeloven.

Se også: Blir lakrispipene forbudt?

For store klistremerker?

HSH ble gjort oppmerksom på problemstillingen allerede i februar i år.

Hva mener du?

Bør butikkene være flinkere til å skjule tobakken? (Avsluttet)
Er dette en spøk?(50%)
Nei, dette er flisespikkeri(30%)
Ja, det er ikke godt nok slik det er i dag(20%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi mente imidlertid at det burde være klart at dette ikke kunne være forbudt, og brukte derfor ikke mye tid på å vurdere lovligheten. Til vår overraskelse har direktoratet som nevnt nå konkludert med at praksis hos enkelte utsalgssteder er i strid med tobakkskadeloven, skriver Henrik Renner Fredriksen på HSHs egne nettsider.

HSH vil imidlertid oppfordre den enkelte kjede til å se om det er grunn til å tone ned størrelsen på og/eller omfanget av klistremerkene noe.

Skapet må være lukket

Slik ser tobakkskapene til Vensafe ut nå. Her fotografert hos Rimi. Foto: Kristina Picard
Slik ser tobakkskapene til Vensafe ut nå. Her fotografert hos Rimi. Foto: Kristina Picard Vis mer


HSH vil også minne utsalgsstedene om at skapene som skal skjule tobakksvarene skal være lukket.

HSH skriver i sitt svar til Helsedirektoratet at "verken synlighetsforbudet eller reklameforbudet skal forstås slik at det eneste lovlige er nøytrale A4-ark med opplysninger om pris og vareutvalg, og at det i forhold til reklameforbudet heller ikke er ulovlig å operere med ord som "tobakk", "sigaretter" og "snus" ..."

HSH sier de har diskutert saken grundig med sine medlemmer, som gir sin tydelige støtte til den tolkningen som HSH har lagt til grunn.

"Samtidig erkjenner bransjen at enkelte utsalgssteder nok har overdrevet skriftstørrelse og antall gjentakelser noe. Bransjen er derfor innstilt på å oppfordre utsalgsstedene til å utvise en viss moderasjon."

Hva mener du om saken? Delta i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer