Kommentar

Ikke godta høyere rente enn dette

Det er på tide å ringe banken, igjen...

RENTEKUTT PÅ RENTEKUTT: Styringsrenta er på null, og boliglånsrentene stuper. Nå må du ta grep. Les hvordan i saken under. Foto: Eilin Lindvoll.
RENTEKUTT PÅ RENTEKUTT: Styringsrenta er på null, og boliglånsrentene stuper. Nå må du ta grep. Les hvordan i saken under. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg tok opp mitt første boliglån for nøyaktig ett år siden, var renta jeg fikk fra banken relativt lav med sine 2,48 prosent.

Men, én liten måned etter dette, fikk jeg mitt første rentevarsel, samtidig som sentralbanken begynte å øke styringsrenta. Før jeg visste ordet av det, var boliglånsrenta mi betraktelig høyere, og det lå i kortene at den skulle stige enda mer. Det gikk nemlig kjempebra med norsk økonomi.

Jeg slo meg til ro med at jeg som ung boliglånskunde aldri kom til å oppleve rentenedgang i lånets løpetid, slik som mine eldre, etablerte venner og kollegaer hadde.

feil går det an å ta.

Bare bunnoteringer

I skrivende stund er beste boliglånsrente 1,44 prosent når du låner til halvparten av boligens verdi, ifølge Finansportalen.

Norges Bank har nettopp satt ned styringsrenta til null prosent, noe som aldri har skjedd før. Bankene følger etter med kutt på kutt.

Kronekursen er samtidig rekordlav.

Det går ikke så bra med norsk økonomi lenger - samme som i verden for øvrig.

Ingen «kjære mor» - legg press på banken din

Nå må du bruke makta du har som boliglånskunde: Sikre deg den laveste renta du kan få, enten ved å prute hos banken du er kunde hos, eller ved å bytte bank.

Jeg byttet selv bank like før jul, men det satt langt inne, til tross for store besparelser.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim sa den gang til meg at bankene ofte knytter bånd til kundene fra de er små, og det er ikke uvanlig at samtlige generasjoner i familien sokner til samme bank. Dette «båndet» betyr dog mest for kunden, og banken sitter neppe og gråter om du velger å forlate dem, ifølge ham.

Så, ikke nøl med å legge press på banken hvis de er for forsiktige i rentekuttet sitt - her er det ingen «kjære mor».

Sist gang sentralbanken satte ned styringsrenta, fikk jeg prutet ned boliglånsrenta mi til 0,10 prosentpoeng under bankens veiledende pris. Dét akter jeg å gjøre igjen, for bankbytte andre gang er ikke like vanskelig som første.

Bankbytte-råd

  • Hva er etableringsgebyret? Noen banker krever et etableringsgebyr på rundt 1500 kroner, andre er såkalte gebyrfrie banker.
  • Hva er månedsgebyret? Gebyrfrie banker har heller ikke et månedlig gebyr, men det har andre banker. Månedsgebyret kan ligge på mellom 50 og 60 kroner. Husk at jo lavere lånet ditt blir, desto mer utgjør månedsgebyret.
  • Husk tinglysingsgebyret! Selv om du flytter lånet til en gebyrfri bank, må du betale et tinglysingsgebyr til Kartverket ved refinansiering av lån. Dette gjelder også for de som bytter til en bank med gebyr. Tinglysingsgebyret varierer fra 440 til 585 kroner, alt etter hvilken type bolig du har.
  • Ved bankbytte må du opprette en brukskonto hos din nye bank hvor lånet kan trekkes fra, og før du signerer lånedokumentene bør du passe på at det er satt inn nok penger til tinglysingsgebyret på denne brukskontoen. Dette beløpet trekkes nemlig umiddelbart etter at de signerte lånedokumentene har kommet til banken.

Ikke godta rente over dette

Som sagt kan du få rente helt ned til 1,44 prosent på ordinære boliglån nå. Medlemskap i diverse forbund og foreninger kan gi deg enda lavere rente.

Du skal ikke langt ned på topplista til Finansportalen per 12. mai 2020 for å finne rente over to prosent på samme belåningsgrad.

Er den nye renta di på 1,80 prosent eller mer, bør det ringe ei bjelle. Helst bør renta ligge mellom 1,50 og 1,75 prosent for de med ordinære boliglån, skrev siviløkonom Kvadsheim i et blogginnlegg på Pengeverkstedet.no for få dager siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer