Ikke kjøp denne vesken

Selges Anya Hindmarchs I'm not a plastic bag i butikk nå, er den ikke ekte.

Linda Cecilie Nylend fikk en dårlig kopi av Anya Hincmarch-nettet fra Giga Import. Foto: Per Ervland
Linda Cecilie Nylend fikk en dårlig kopi av Anya Hincmarch-nettet fra Giga Import. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mye styr når man klager, jeg kunne sikkert beholdt nettet jeg, uten noen sinne å bruke det, men om ingen gir beskjed, vil jo bare flere bli lurt.Linda Cecilie Nylend


For et par uker siden skrev vi om populære handlenett som erstatning for plastposer. Vi beskrev også hysteriet rundt Anya Hindmarchs I'm not a plastic bag-nett, som man kunne få kjøpt gjennom nettbutikken Giga Import for 399 kroner.

Det gjorde Linda Cecilie Nylend.

Ikke bare stemte ikke fargen på nettet, materialer og utførelse var tydelig dårlig. Foto: Per Ervland
Ikke bare stemte ikke fargen på nettet, materialer og utførelse var tydelig dårlig. Foto: Per Ervland Vis mer

- Det sto at det kun var to vesker igjen, og jeg var så heldig å bestille akkurat i tide. Men da pakken dukket opp i postkassa, ble jeg veldig skuffet. Jeg mottok en meget dårlig, stygg kopi av den flotte Hindmarch-vesken, sier hun til DinSide.

Nylend har en venninne med det samme nettet, som hun har sammenlignet med, og det er store forskjeller i kvalitetsforskjeller på materialbruk og søm.

Norske nettbutikker selger sterkt rabatterte merkeklokker. Tør du kjøpe dem?

Anya Hindmarch: Dette er en kopi

Representanter for Anya Hindmarch i London bekrefter overfor DinSide at dette ikke er ekte vare.

- Jeg kan si, helt uomtvistelig, at dette er en fake. I'm not a Plastic Bag ble laget i begrenset opplag, og ble solgt i en begrenset periode, hos spesielt utvalgte forhandlere, sier Anya Hindmarchs markedssjef til DinSide.no. - Det var ingen norske blant disse forhandlerne, og vi har ikke hørt om Giga Import.

Hun legger også til at både produksjon og salg av dette handlenettet ble avviklet i juli 2007, men at hun kjenner til at privatpersoner fortsatt omsetter brukte og ubrukte nett på rubrikk og auksjonssider som for eksempel ebay.

Tjen penger på terningkastene: Selg populære produkter på nettauksjon

Ikke som alle andre nettbutikker

Vår leser skjønte at det var noe som ikke stemte da hun sto med pakken i hånden.

- Da jeg pakket opp ble jeg helt sikker på at det var noe feil. Selve pakken var stygg, vesken var brettet sammen på en rar måte og rullet inn i litt gråpapir, og skriblet på med sprittusj.

Pakket manglet også det obligatoriske returskjemaet. Nylend synes det så mistenkelig amatørmessig ut i forhold til andre nettbutikker hun hadde vært borte i.

Les mer: har du fått lappen?

Flere kopivarer fra Giga Import?

Nylend bestemte seg for å gå Giga Import nærmere i sømmene, og fant at firmaet også solgte en rekke andre merkevarer, blant annet Rock & Republic, True Religion, Juicy Couture, Abercrombie & Fitch, Dolce & Gabbana, Billabong og Calvin Klein.

- Hva om disse også er fake? Jeg sjekket mer på nettet, og fant mange andre som hadde fått dårlige kopivarer, blant annet Victoria Beckhams Rock & Republic-bukser, sier Nylend.

Disse var imildertid såpass billige at man kanskje burde skjønt tegningen, mens Hindmarch-nettet var dyrere enn originalprisen, noe som virket mer troverdig da det har vært utsolgt i lang tid.

Ønsker ikke at andre skal gjøre samme feil

Denne vesken er ikke plastikk. Har du kjøpt fra Giga Import, er den nok dessverre heller ikke ekte.
Denne vesken er ikke plastikk. Har du kjøpt fra Giga Import, er den nok dessverre heller ikke ekte. Vis mer


Nylend bestemte seg for å klage. Hun tok kontakt med Giga Import på mail 16. juli, der hun sa at vesken var fake og at hun ønsket ny vare. Nesten to uker senere, 28. juli purret hun. Etter nok en uke, 6. august, fikk hun følgende mail:

Hei, Linda

Jeg har dessverre ikke fått svart din mail før i dag da jeg har vært på ferie.

Hvis du ikke ønsket varen er det jo bare å sende den i retur, dette står jo på førstesiden i vår web-shop, at alle vare som ønskes byttes eller tilbakelevert kan gjøre dette innen 14 dager hvis varen en ny og ubrukt og alle merkelapper fremdeles henger på produktet.

Vi har ikke mottatt noen vare i retur fra dag og kan derfor ikke lage en kredittnota og tilbakebetale for denne vare.

På førstesiden finnes ikke noen slik beskjed, men på siden "Retur og Bytte" står følgende melding:

Alle varer kjøpt hos Giga Import AS vil kunne byttes eller returneres innen 14 dager hvis varen er ubrukt og har merkelapper på.

Må bytte / tilbakelevering skje gjennom posten må kunden selv dekke porto omkostninger med byttingen eller tilbakeleveringen.

Det forventes altså at Nylend skal ta regningen for å returnere en vare etter at hun har blitt lurt.

- Det tar mye tid å klage, og jeg vurderte å beholde nettet selv om jeg aldri ville bruke det, men så tenkte jeg: Det er jo det de tjener pengene sine på, og jeg vil jo ikke at flere skal måtte oppleve det samme.

Svindel skjer overalt: Svindlet på Fifth Avenue

Nettbutikken vil ikke kommentere

Faksimile fra Giga Import 2. september. Vesken (nederst til høyre) er fortsatt avertert på forsiden, med urettmessig merkebruk, selv om det står at den er utsolgt når man klikker på varen. Foto: Giga Import-
Faksimile fra Giga Import 2. september. Vesken (nederst til høyre) er fortsatt avertert på forsiden, med urettmessig merkebruk, selv om det står at den er utsolgt når man klikker på varen. Foto: Giga Import- Vis mer


Går man inn på Giga Import ligger det fortsatt ute bilder av vesken på nettbutikkens forside, selv om det ikke lenger er i salg. Ifølge vår leser hevder Giga Import fortsatt at vesken er ekte.

Etter å ha forsøkt å få Giga Import i tale i en uke, fikk DinSides journalist endelig en oppringing fra firmaet. Men da de hørte hva saken gjalt ønsket de ikke å kommentere hverken veskens ekthet eller vår lesesr klage.

- Dette er det noen andre som må uttale seg om, kan de ringe deg tilbake?

Da vi gjentok spørsmålet om de kunne garantere at vesken var ekte fikk vi følgende svar:

- Vi har registrert at noen har klaget på en av disse veskene. Dersom kunden har et problem, kan han sende vesken tilbake.

I skrivende stund, over en uke etter at vi først la igjen beskjed hos dem, flere døgn etter vi ble lovet at de komme tilbake med en kommentar, venter vi fortsatt på at de skal ta kontakt.

Nylend har klaget inn forholdet til Forbrukerrådet og skal sende vesken tilbake. DinSide vil komme med en oppdatering

Rettigheter når du får en kopi

Sjekk nettbutikken:

 • Har butikken kontaktinformasjon lett tilgjengelig? Ta gjerne en telefon og se om den virker.
 • Er bedriften registrert i Brønnøysundsregisteret?
 • Hva sier bedriften selv om dine rettigheter? Du har uansett minst de rettighetene som er garantert gjennom bl.a. forbrukerkjøpsloven og angrerettsloven, men dette kan være en god indikator på firmaets seriøsitet.
 • Bruk søkemotorer, for eksempel Google, og sjekk andres erfaringer med firmaet.
 • Kilde: Forbrukerradet, DinSide


  Dersom du kjøper en vare som utgir seg for å være ekte, og det viser seg å være en kopi har du krav på å heve kjøpet i henhold til Forbrukerkjøpsloven. Du må returnere varen, før du får pengene tilbake. Men når man i utgangspunktet føler seg lurt av selger, frister det kanskje ikke. Kan man komme unna dette?

  - For å heve kjøpet må man returnere varen, sier Ragnhild Olin Amdam, rådgiver i Forbrukerrådet til DinSide. - Du har rett til å få pengene tilbake uansett hvordan du har betalt for produktet .

  Dersom man ikke får pengene tilbake må man gå videre med saken. - Det enkleste er selvfølgelig om man har handlet med kort, da kan du be banken om å ta saken, hvis du ikke kommer noen vei med selger.

  Tryggere netthandel med kort

  - Man har også fjorten dagers angrerett på netthandel, legger Amdam til. Dersom selskapet ikke sender med den obligatoriske angrelappen har du dessuten tre måneders angrerett.

  Hun presiserer at denne utvides til tre måneder hvis selger ikke har sendt angreskjema, og ett år hvis selger ikke har gitt opplysninger om angreretten overhodet. For å kunne bruke angreretten din, må du imidlertid kunne returnere produktet i samme stand som du mottok det i.

  Forbrukerrådet mottar ikke ofte henvendelser fra forbrukere som tror de har kjøpt merkevarer, men får kopi. Hun understreker at det selvfølgelig er like fullt et problem for dem som blir rammet.

  Sjekk før du handler

  - Vi oppfordrer folk til å ta forholdsregler, og sjekke andres erfaringer før de handler i en ny nettbutikk, sier Amdam til DinSide.

  Skulle du likevel være så uheldig at varene er kopier bør du først forsøke å klage til selger. Går ikke dette kan du som nevnt i enkelte tilfeller klage til banken din. Ta også gjerne kontakt med Forbrukerrådet.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer