Pristest:

Ikke kjøp det her

Du kan spare mye på å handle smart på de nye dollarstorene, men dette bør du handle der du kjøper melk og knekkebrød: Bind og tamponger.

DYRT: Det ser kanskje billig ut, men du risikerer å betale mer en seksdobbel pris dersom du kjøper bind eller truseinnlegg på dollar stores. Foto: Elisabeth Dalseg
DYRT: Det ser kanskje billig ut, men du risikerer å betale mer en seksdobbel pris dersom du kjøper bind eller truseinnlegg på dollar stores. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det koster å være kvinne. En pakke bind eller tamponger koster kanskje ikke så mye, men gitt at en gjennomsnittlig kvinne har mensen i totalt 6,25 år, ifølge KK. no, baller det fort på seg.

Det er ikke småpenger man må ut med på bind og tamponger i løpet av et liv, men det er ingen grunn til å betale mer enn du må. Vi har sjekket prisen på bind og tamponger i en rekke butikker, og her er det ikke overraskende lavpriskjedene som kommer best ut.

Såkalte dollar stores tar en stadig større del av dagligvarekaka, men vi lot oss overraske hvor dyrt - og dårlig utvalg det var i disse butikkene.

Her er noen eksempel:

Pris på Normal

Vare Antall Pris Stykkpris Stykkpris lavpris*
Libresse Ultra Normal14181,290,93
Libresse Maxi Goodnight Wing10191,901,62
Libresse String Truseinnlegg30180,600,44
Always Ultra Normal9182,000,72
EMV tamponger kroner15151,000,16

* Forutsetter avtale/medlemsrabatt

På Normal fant vi et forholdsvis stort utvalg av bind, både kjente og nye merkevarer, mens tamponger ikke lenger var i sortimentet. Det var her vi fant flest sammenliknbare varer, og dette er dollarstoren som kommer best ut av sammenlikningen.

Dollarstore

Vare Antall Pris Stykkpris Stykkpris lavpris*
ob mini16352,190,73
EMV truseinnlegg30200,670,18
EMV bind med vinger8202,500,46

* Forutsetter avtale/medlemsrabatt

Dollarstore hadde heller ikke noe særlig utvalg å skryte av, men det var viet hakket mer plass i hyllene her.

Her var det flest egne merkevarer, som tilsynelatende kan se billige ut, men du betaler likevel mer enn dobbelt så høy pris per stykk for alle produktene vi sjekket.

Det er også verdt å merke seg at fargen på OB-pakken ikke korresponderer med den du finner i vanlige butikker. De selger en variant, blå - men dette er mini-størrelse, ikke normal som det er i andre butikker.

- Vi erkjenner at vi i Dollarstore ikke kan konkurrere effektivt innen kategorier som bind, tamponger, bleier, tobakk og snus. Vårt prisnivå på slike varer vil ikke kunne matche markedets pristaktikk, skriver Gudmundur AS Birgisson i en e-post til DinSide.

- Det er min forventning at vi over tid vil gradvis fase ut slike varer fra våre hyller i butikken. Vårt hovedfokus vil fortsatt være på andre områder der vi kan tilby et unikt og verdifullt utvalg til våre kunder.

Europris:

Vare Antall Pris Stykkpris Stykkpris lavpris*
Always Ultra Night med vinger1449,903,561,66
Always Ultra Normal2639,901,531,34
Libresse Normal Vinger4259,901,430,81
EMV Normal bind med vinger1426,901,920,46

* Forutsetter avtale/medlemsrabatt

Europris hadde heller ikke tamponger i den butikken vi var i, og bare en variant av Always, som dessverre ikke var på listen vår. I tillegg kunne de by på ulike bind av typen Vuokkoset, til en pris som ligger langt over prisen på butikkenes egne merkevarer, men hakket under prisen for de dyreste hos supermarkedene.

- Denne type varer, som vi har svært få av i våre butikker, er av oss definert som service-varer. Det vil si at det ikke er et satsingsområde og vi vurderer om det begrensede utvalget vi har skal tas ut av sortimentet, sier Jon Boye Borgersen, kommersiell direktør i Europris, til DinSide.

- Flere dagligvare aktører har bind/tamponger, barnemat og bleier som en lokkevare for å få kundene til butikk. Volumene i dagligvare er svært store på disse produktene så her får vi rett og slett ikke bra nok innkjøpspriser til å det er lønnsomt for en kjede som Europris.

Ser vi på nett er utvalget på Europris bedre, og prisene i noen tilfeller lavere enn på supermarkedene dersom du går for en av de store pakkene.

DinSide har kontaktet Normal, men har ikke fått svar på våre henvendelser.

Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi, er ikke overrasket over at lavpriskjedene kommer bedre ut enn dollarstores.

- Dette ser man jo også når man sammenlikner med andre land: Bind og tamponger er ganske billig i Norge. Hovedårsaken til det er vår avtale som vi lanserte i 2012.

Sjekk størrelsen og stykkpris

Det er også verdt å være obs på at to tilsynelatende pakker bind ikke alltid kan sammenliknes, for det er både ulike størrelser, former og farger, og ikke minst varierer antallet.

For eksempel selges Always økologisk bind i 12-pakk på Oda, mens det er bare 11 i pakken du får på Meny.

Akkurat som med bleier er det altså ikke kilo- eller literprisen du bør sammenlikne her, men stykkpris.

DinSide har vært i kontakt med Always-eier Procter & Gamble, men har ikke fått noe svar på hvorfor antallet varierer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer