Ikke kjøp dette

Ulovlig er det også.

BILLETTSALG: Det er ulovlig å selge en konsertbillett dyrere enn utsalgspris. Foto: Shutterstock / NTB
BILLETTSALG: Det er ulovlig å selge en konsertbillett dyrere enn utsalgspris. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dagens samfunn går enkelte ting fort viralt og blir dermed utsolgt på kort tid. Dette skaper en økt etterspørsel, og personer som har fått tak i produktet selger det gjerne videre for en høyere pris enn de kjøpte der for.

Men hva kan man egentlig selge dyrere?

- I utgangspunktet er det ikke noe i veien for å selge ting som ellers er utsolgt til høyere pris. Mekanismene for tilbud og etterspørsel vil kunne drive opp prisen for varer det er knapphet ved, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

- Vi så dette med PlayStation 5 for noen år siden, og det samme skjer med både klær og sko som selges i begrenset opplag, forteller han videre.

Finnes unntak

Mange konserter og idrettsarrangementer blir fort utsolgt. Det skaper et marked for å selge billetter mye dyrere enn utsalgspris.

- Denne typen billettsalg er forbudt i den såkalte svartebørsloven. Loven inneholder et forbud mot å selge billetter til slike kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er angitt på billetten fra arrangørens side eller det som billetten første gang ble solgt for, sier Iversen.

Oskar Westerlins sjokoladebolle får ros fra uventet hold. Video: Elisabeth Dalseg / DinSide. Vis mer

Kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien i Finn.no forteller til DinSide at de ikke har noen faste annonseregler på Finn om at du ikke kan selge ting til en dyrere pris enn det er kjøpt for.

- Unntaket er konsertbilletter til utsolgte arrangement der det historisk har vært mye svartebørssalg. Vi har valgt å ta følgende grep som gjelder konkret for billetter i annonsereglene og dette har vært gjeldende side 2012, sier Glomlien.

Fraråder dette

Finn.no pleier å stoppe salg av billetter til overpris. I tillegg vil folk som kjøper billetter til overpris kreve det overskytende tilbakebetalt.

- Vi fraråder å handle billetter på svartebørsen siden det alltid løper en risiko for at billettene er solgt flere ganger, noe som fort kan bety at du ikke slipper inn på arrangementet når du ankommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer