- Ikke kjøp disse matvarene

Eksperter advarer mot helse- og miljøskadelig olje i maten.

Alle produktene inneholder palmeolje, men kun Sørlandschips og First Price navngir oljen. De andre skriver "vegetabilsk olje". Mills opplyser for øvrig om at de jobber med å bytte ut palmeoljen i maten de lager med solsikkeolje. Foto: Per Ervland
Alle produktene inneholder palmeolje, men kun Sørlandschips og First Price navngir oljen. De andre skriver "vegetabilsk olje". Mills opplyser for øvrig om at de jobber med å bytte ut palmeoljen i maten de lager med solsikkeolje. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle hverdagsproduktene på bildet over inneholder palmeolje. Bruken av denne oljen er omstridt.

På Facebook er det dannet en egen motstandergruppe og også Forbrukerrådet er kritisk innstilt til bruk av palmeolje.

Palmeolje er nemlig ugunstig for helsen din, og framstillingen av den gjør stor skade på regnskogen. Til tross for dette inntar hver nordmann tre kilo av denne oljen i året.

- Palmeolje har dessverre sneket seg inn i kostholdet vårt nesten uten at vi merker det – og ofte uten at det opplyses godt nok. Det er på høy tid noen gjør noe aktivt for å redusere – ja, helst fjerne – palmeolje helt, sier idrettsfysiolog Ina Garthe.

Hun er ansatt i Olympiatoppen og jobber også i ekspertpanelet hos Personligtrening.no

Derfor skader palmeolje helsen

Dette er Personligtrening.no

 • Personligtrening.no er en nett-tjeneste for deg som ønsker bedre helse, flottere kropp og bedre prestasjoner.
 • Personligtrening.no eies delvis av Aller Media. Det er moderselskapet til Aller Internett, som utgir DinSide.no
 • Idrettsfysiolog Sigmund B Apold-Aasen er daglig leder i Personligtrening.no og journalist og personlig trener Irene Mårdalen er ansvarlig redaktør.

 • - Palmeolje fører til økt kolesterolkonsentrasjon i blodet, og er dermed ugunstig for både barn og voksne.

  - Det finnes gode alternativer som produsentene kan ta i bruk, for eksempel olivenolje og rapsolje. Jo tidligere palmeoljen forsvinner fra markedet, jo bedre, sier Garthe.

  Les også: Bli mett med riktig fett

  Hun opplyser om at for eksempel flere av poseproduktene på markedet inneholder palmeolje.

  - Det er ikke alltid lett å vite hvilke, da produsenten ikke opplyser hva slags vegetabilsk olje som finnes i posene. Barnegrøt inneholder også ofte palmeolje, ifølge Garthe.

  Skuffet over barnepålegg

  - Ikke kjøp matvarer du mistenker inneholder palmeolje, sier Ina Garthes kollega i Personligtrening.no, Irene Mårdalen.

  Mårdalen er redaktør for nettstedet. Hun er spesielt skuffet over å finne ut at Nugatti inneholder palmeolje.

  - Det er et populært produkt som i stor grad kjøpes av barnefamilier. Produsenten burde i det minste opplyse om at palmeolje finnes i Nugatti - på boksen står det bare «vegetabilsk fett».

  - Palmeolje har unike egenskaper

  Er du bevisst på å unngå palmeolje i maten din? (Avsluttet)
  Jeg kommer til å være det heretter(40%) 727
  Nei(33%) 596
  Ja(28%) 506
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Nugatti produseres av Stabburet.

  - Hvorfor opplyser ikke Stabburet om at den vegetabilske oljen i Nugatti er palmeolje? Hvorfor spesifiseres det ikke i varedeklarasjonen?

  - Stabburet deklarerer i dag med «vegetabilske oljer», noe som er i tråd med merkeforskriften fastsatt av Mattilsynet, og harmonisert med EUs regelverk. Når Stabburet deklarerer med «vegetabilske oljer» på produktene våre er dette ofte en samlebetegnelse hvor vi varierer mellom ulike typer oljer som palmeolje, rapsolje og olivenolje. I Nugatti inngår for eksempel palmeolje og kokosolje, svarer informasjonssjef i Stabburet, Inger Marie F. Ingdahl.

  - Er det noen av produktene til Stabburet som er merket med vegetabilsk olje, som ikke inneholder palmeolje?

  - Ja, det er det. Vi har mange produkter der vi deklarerer vegetabilsk olje, for eksempel dressinger, sauser, og andre søtpålegg som Banos og Nøtte.

  - Hvorfor velger Stabburet å bruke palmeolje?

  - Palmeolje har unike, funksjonelle egenskaper ved at oljen har en halvfast konsistens i romtemperatur, og ikke trenger å herdes, slik andre naturlige vegetabilske oljer må. Stabburet har fjernet transfett i sine produkter, og bruk av palmeolje har vært en måte å unngå bruk av transfettsyrer.

  - Hva slags tanker gjør Stabburet seg om kritikken av og debatten rundt bruken av palmeolje?

  - Bruken av palmeolje har vært en måte å unngå bruk av transfettsyrer, som i likhet med andre mettede fettsyrer kan ha en negativ helseeffekt og øke risikoen for livsstilssykdommer. Men også palmeolje inneholder mye mettet fett, og Stabburet jobber derfor med å finne alternativer. Samtidig er det viktig å minne om at det er det totale fettinntaket som har betydning for helsen og alle kan spise noe mettet fett i sitt kosthold. For eksempel kan en skive Nugatti inngå i et sunt og variert kosthold, svarer informasjonssjef Ingdahl.

  Stadig flere produsenter velger imidlertid å kutte bruken av palmeolje. Ferdigmatprodusenten Toro opplyser at ingen varer produsert av dem etter 1. februar i år inneholder palmeolje. De bruker nå raps- eller solsikkeolje i stedet.

  Derfor skader palmeolje miljøet

  Elin Østvik, kampanjekoordinator for Regnskogfondet, vil vi skal la være å kjøpe produkter som inneholder palmeolje av øvrige årsaker enn de helsemessige.

  - Enorme regnskogsområder ødelegges hvert år for å gi plass til oljepalmeplantasjer. Regnskogen hogges og brennes for å fjerne all opprinnelig vegetasjon. Dette bidrar til at dyr og planter utryddes, og at mennesker som lever i og av regnskogen mister leveområdene sine.

  - I Malaysia er nesten all regnskog rasert for å produsere palmeolje. Plantasjedrift innebærer ofte utstrakt bruk av insektmidler, ugressmidler og kunstgjødsel, som forurenser elver og jord i nærheten, sier Østvik.

  Palmeoljeplantasjene har dessuten begrenset levetid.

  - Etter omtrent 25 år blir ofte plantasjeområdet forlatt og det er rimeligere og mer lukrativt å hogge nye områder, enn å restaurere og gjenplante de som allerede er dyrket. På den måten ødelegges enda mer skog. Også for klimaet har ødeleggelse av regnskogen svært negative konsekvenser. Skogen lagrer store mengder karbon, og når skogen hogges eller brennes, frigjøres enorme CO2-utslipp, føyer Østvik til.

  - En boikott er ikke løsningen

  Stabburet benytter som nevnt palmeolje i sin matproduksjon. Informasjonssjef Inger Marie F. Ingdahl har følgende å si om Stabburets holdning til de miljømessige skadevirkningene som følge av palmeoljeproduksjon:

  - Når det gjelder miljøet mener vi det er viktig å påpeke at etterspørselen etter palmeolje først og fremst er økende på grunn av produksjon av biodrivstoff, og ikke på grunn av matproduksjon. Stabburet kjøper palmeolje kun fra leverandører som aktivt arbeider med bærekraftig produksjon av palmeolje (gjennom RSPO og UNDP).

  - Problemstillingene rundt palmeolje er komplekse, og en boikott vil ikke være løsningen. I land som produserer palmeolje, spesielt Indonesia og Malaysia, utgjør også produksjonen av palmeolje et viktig inntektsgrunnlag for store deler av befolkningen.

  - Vi mener det også er viktig at ulike interessenter jobber sammen for å stille krav om en bærekraftig produksjon av palmeolje fra produsenter, leverandører og myndighetene i land som eksporterer palmeolje, og for å være informert om hva som skjer på området, avslutter Ingdahl.

  Dette må du sjekke

  Elin Østvik i Regnskogfondet mener det det er vanskelig for norske forbrukere å unngå å kjøpe produkter som inneholder palmeolje.

  - For det første finnes palmeolje i svært mange produkter, for det andre trenger ikke produsentene å presisere hvilken vegetabilsk olje de bruker. Da er det mange som ikke gjør det.

  - Dersom det er mye mettet fett i et produkt som inneholder uspesifisert vegetabilsk olje kan det tyde på at produsenten har brukt palmeolje, tipser Østvik.

  1 av 10 matvarer inneholder palmeolje

  Du finner palmeolje i svært mange produkter. Ifølge miljøorganisasjonen Friends of the Earth er palmeolje en av ingrediensene i omtrent 10 prosent av alle varene i en vanlig dagligvarebutikk.

  - Ferdigmat, posesupper og lignende inneholder svært ofte palmeolje, siden oljen har lang holdbarhet. Kjeks, potetgull, fiskeprodukter og frossenpizza er andre eksempler, sier Elin Østvik i Regnskogfondet.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer