Ikke kjøp disse platene

MUSIKK: Kjøper du en kopi-beskyttet CD-plate er det ikke sikkert den virker i bilen, på PCen eller i din bærbare spiller. Er du lei av å bli lurt? Her er oversikten over de ”beskyttede” platene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dessverre kan det virke som om platebransjen har glemt at det er kunden som skal stå i fokus. Ved å gjemme seg bak vignetten ”piratspøkelset” har de i stedet brukt tiden på gjøre det vanskelig for kunden. Da er det ikke rart om salget synker.

CD-plater i Norge med kopibeskyttelse

En kjapp rundspørring i DinSides lokaler viser at dette er noen av platene vi har hatt problemer med å spille av i våre bilstereoer og datamaskiner:

  • Madrugada – Grit
  • Kent - Vapen og Ammunition
  • Robbie Williams – Escapalogy
  • Shelby Lynnes - Identity Crisis
  • Radiohead - Hail To The Thief
  • Bertine Zetlitz - Sweet Injections
  • Phil Collins – Testify
  • Shakira - Laundry Service.
For at ikke du skal kjøpe en plate du ikke får brukt, oppgir heldigvis enkelte nettbutikker hvilke plater som er kopibeskyttet. AkersMic.no er blant butikkene som fortjener honnør for følgende advarsel på platene til Madrugada, Bertine og Shakira: ”OBS! Dette albumet er kopibeskyttet, og kan ikke spilles av på PC/MAC eller CD/DVD-ROM."

Har du kjøpt en kopi-beskyttet plate uten å vite om det, er vårt råd klart: Bytt platen i butikken - og klag til plateselskapet.

Naive?

Ikke bare er dette en irriterende begrensning for deg som har kjøpt en ny CD. Det må også sies å være noe naivt å tro at slike sperrer vil stoppe spredningen av ulovlig kopiert musikk på nettet. For hvert beskyttelsesprogram platebransjen lager, dukker det opp utallige nøkler på nettet. Dataredaksjonen viser her en av dem. I praksis er det derfor bare de som ikke behersker datateknologien som rammes av sperrene.

Har du hatt problemer med noen av dine plater? Del det med oss i diskusjonsgruppen nedenfor, eller trykk her for se listen over problemplatene.

Like utenpå

Er det greit at platebransjen legger inn kopisperrer på platene sine?

(Avsluttet)
Nei(94%) 6616
Ja(5%) 351
Vet ikke(1%) 74
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kopi-beskyttede plater ser ut som vanlige CD-plater, men har altså innebygget en beskyttelse som skal hindre dem i å bli avspilt på PCer. Tankegangen er tydeligvis at alle som hører på musikk på jobben egentlig vil rippe og legge ut musikken på nettet. At du kanskje bare er interessert i å høre på en plate du selv har betalt for, er det tydeligvis ingen som har lagt vekt på.

Men ikke bare på PCen

Dessverre er det ikke bare på datamaskinen din at disse platene ikke virker. Kjøper du en billig DVD-spiller, eller har ”feil” stereoutstyr i bilen din, vil du heller ikke kunne spille av din nykjøpte plate. Dette er egentlig ikke så unaturlig. Mange ”billig-spillere” er ofte ikke annet enn en CD- eller DVD-Rom, ikledd et annet og mer fancy kabinett.

Brukerne advarer hverandre

På nettet har det allerede poppet opp utallige sider med oversikt over hvilke plater som er kopibeskyttet. Vi har tatt utgangspunkt i en av de engelske nettsidene, og sortert utgivelsene alfabetisk.

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer