Ikke kjøp nye boliger

Leiligheter i nye boligprosjekter er for dyre. Du kan rett og slett risikere å tape penger ved å kjøpe nytt, sier boligeksperter.

Publisert
Sist oppdatert


- I dag er det betydelig høyere risiko forbundet med å kjøpe seg inn i nye boligprosjekter enn for et par - tre år siden. Man kan ikke regne med å tjene penger på kort sikt, sier Bjørn Erik Øye, boliganalytiker i Prognosesenteret.

Bjørn Erik Øye.
Bjørn Erik Øye. Vis mer


Ikke mulig

For to - tre år siden tjente mange gode penger på å spekulere i nybygg ved å kjøpe leiligheter før de sto ferdig.

De kunne selge med gevinst i det øyeblikket de fikk nøklene - uten engang å ha bodd i leiligheten.

- Dette er ikke mulig å gjøre lenger. Toget er gått, sier Øye.

Grunnen er brutalt enkel: Prisene på nye boliger er blitt for høye.

På topp

- Man kan si at prisene var kunstig høye, og nå er blitt normale. Skal man tjene penger på kjøp av en ny bolig, bør man tenke langsiktig, sier Øye. Men han presiserer:

- Bolig er en sikker investering på lang sikt. Dermed er det ikke sikkert du taper penger på å kjøpe deg inn i et av de kostbare nye prosjektene som popper opp, sier han.

Øye sier at man bør ha i bakhodet at prosjektene som står ferdig i disse dager, ble prosjektert og priset for et par år siden. - Da var boligprisene på topp, og boligene er priset deretter, sier Bjørn Erik Øye.

Gambling

Peter Batta.
Peter Batta. Vis mer


Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, er enda mer skeptisk.

- Boligprisene kan like gjerne synke som stige de neste par årene. Da blir det håpløst å binde seg til en pris på en bolig som står ferdig først om et år. Det blir gambling, sier Batta.

Han viser til at flere planlagte storprosjekter er lagt på is det siste året. Når utbyggeren er redd for prisfall, bør varsellampene blinke også for potensielle kjøpere.

Heller brukt

I tillegg har enkelte utbyggere gått konkurs. Skjer det før boligene er ferdige, kan du tape penger.

- Har du betalt inn 20 - 30 prosent av kjøpesummen på forhånd, som er vanlig, kan du tape disse pengene, sier Batta. Han er ikke i tvil:

- Med slike betingelser ville jeg ikke kjøpt nytt. I stedet ville jeg sett etter en bruktbolig. På bruktmarkedet er det kjøpers marked om dagen.

Se hva boligen din er verdt i DinSides boligkalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer