Ikke kos deg gløgg i hjel

Den velduftende juledrikken er ikke nødvendigvis bare kos og hygge. For den kan gi kobberforgiftning.

Publisert
Sist oppdatert
Kobber har en akutt irriterende virkning på slimhinnen i magesekk og tarm, og kan føre til brekninger eller oppkast.


Julegløgg er den norske varianten av glühwein, en varm krydret vin. Den rykende varme, smakfulle og velduftende gløggen hører med på en hver julefest. Men vær nøye med hva du varmer gløggen i.

For det er ikke sikkert gløggopplevelsen blir så bra som du hadde håpet.

Mattilsynet melder at vannkjeler eller vannkokere som har fått et kobberbelegg etter å ha kokt mye vann, kan gi forgiftning hvis de brukes til oppvarming av sure næringsmidler som gløgg.

Les også: Her er de farlige kjemikaliene

Kobberbelegg løses opp
Vann inneholder normalt lite kobber, men i enkelte ledningsnett er kobber benyttet som materiale, og her vil det skje en viss utlekking av kobber i vannet. Når dette vannet fra springen varmes opp i en kjele vil små mengder av kobber avsettes i kjelen.

Jo mer kjelen brukes til koking av vann, jo mer kobber vil avsettes som belegg i kjelen.

Lommelegen svarer: "Drakk gløgg i går, og har veldig rød avføring i dag. Ser nesten ut som flytende blod!"

Bruker du i tillegg vannkjelen til å tilberede sure næringsmidler, som gløgg, gelé eller rabarbrasuppe vil kobberbelegget løses opp i væsken, ifølge Mattilsynet.

Men selv om dette høres farlig ut, er det heldigvis slik at det gir mer ubehag enn noe annet.

Mer ubehagelig enn farlig
- Kobber har en akutt irriterende virkning på slimhinnen i magesekk og tarm, og kan føre til brekninger eller oppkast. Kobbersulfat ble tidligere brukt som et effektivt brekkmiddel hos barn med forgiftninger, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Sissel Vaksvik til DinSide Helse.

Mattilsynet minner imidlertid om at det skal store mengder til for å gi alvorlige skader på mage- og tarmslimhinne. Det er først da kobberet tas opp i kroppen.

- Det er med andre ord ingen grunn til engstelse etter inntak av gløgg med kobber, selv om reaksjonen kan føles svært ubehagelig, påpeker Vaksvik.

Opptatt av å holde formen i julen?

Kok opp med eddik
Hvis du ønsker å bruke en vannkoker til å varme opp gløgg eller andre sure næringsmidler bør du koke opp litt eddikvann først.

Les også: Mindre fett med eddik

Fyll hele kjelen med cirka én prosent eddikvann, la kjelen stå i minst et kvarter og hell ut vannet. Skyll vannkokeren godt. Kobberbelegget vil løsne i det sure vannet og faren for kobberforgiftning reduseres.

Har du allerede kost deg med for mye julegløgg og julegodt? Slik blir du kvitt julekaloriene

Får spørsmål hvert år
Ifølge Giftinformasjonen kan symptomene komme allerede ti minutter etter inntak. Og selv små mengder kobber kan gi symptomer.

- Vi vet ikke hvor mange som blir forgiftet hvert år, men vi mottar spørsmål om kobberforgiftning årlig. Mange av spørsmålene er i forbindelse med at noen har fått magebesvær etter å ha drukket gløgg, sier rådgiver Jartrud Wigen Skjerdal ved Giftinformasjonen.

Blir du forgiftet er det viktig å drikke godt. Det er bare nødvendig å oppsøke lege ved kraftige og vedvarende symptomer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer