Ikke kos deg gløgg i hjel

Den velduftende juledrikken er ikke nødvendigvis bare kos og hygge. For den kan gi kobberforgiftning.

Publisert
Sist oppdatert

Julegløgg er den norske varianten av glühwein, en varm krydret vin. Den rykende varme, smakfulle og velduftende gløggen hører med på en hver julefest. Men vær nøye med hva du varmer gløggen i.

For det er ikke sikkert gløggopplevelsen blir så bra som du hadde håpet.

Mattilsynet melder at vannkjeler eller vannkokere som har fått et kobberbelegg etter å ha kokt mye vann, kan gi forgiftning hvis de brukes til oppvarming av sure næringsmidler som gløgg.

Les også: Her er de farlige kjemikaliene

Kobberbelegg løses oppVann inneholder normalt lite kobber, men i enkelte ledningsnett er kobber benyttet som materiale, og her vil det skje en viss utlekking av kobber i vannet. Når dette vannet fra springen varmes opp i en kjele vil små mengder av kobber avsettes i kjelen.

Jo mer kjelen brukes til koking av vann, jo mer kobber vil avsettes som belegg i kjelen.

Lommelegen svarer: "Drakk gløgg i går, og har veldig rød avføring i dag. Ser nesten ut som flytende blod!"

Bruker du i tillegg vannkjelen til å tilberede sure næringsmidler, som gløgg, gelé eller rabarbrasuppe vil kobberbelegget løses opp i væsken, ifølge Mattilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer