At gulrøtter er bra, er det ingen tvil om. Enda bedre er de hvis du koker dem hele, ifølge en studie, melder BBC.
Gulrøtter som hakkes opp før koking inneholder nemlig 25 prosent mindre av det helsegunstige stoffet falkarinol som kan beskytte mot kreft.
Slik forebygger du kreft
- Kutt dem opp etterpå
- Hvis du kutter opp gulrøttene i rundinger, blir overflateområdet større og flere næringsstoffer tapt i vannet når du koker dem, sier forsker Kirsten Brandt ved Newcastle University.
- Det er best å koke gulrøttene hele og dele dem opp etterpå. Slik låser du næringsstoffene - og smaken - inne i grønnsaken.
Spis sunnere i sommer
Brandts tidligere studier har vist at rotter matet med falkarinol reduserte sjansen for å utvikle svulster med en tredel sammenlignet med rotter som ikke fikk det.
Siden den tid har hun og hennes kollegaer ved Newcastle University prøvd å finne ut av hva som skjer med gulrøtter under matlaging.
Mer næring med helkoking
Deres siste funn viser at oppvarming av gulrøtter dreper cellene slik at de mister evnen til å holde på vann, og når gulrøttene taper vann øker konsentrasjonen av falkarinol i dem.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger