Ikke la deg knekke

Allergikere: Vær obs på denne julematen.

Litt nøttestøv på duken kan være nok til at en allergiker reagerer.  Foto: Colourbox
Litt nøttestøv på duken kan være nok til at en allergiker reagerer. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Typisk julemat og -snacks kan inneholde ingredienser som allergikere er sensitive mot. Av disse er sannsynligvis nøtter verstingen, hvor spormengder er nok til å utløse alvorlige allergiske reaksjoner.

Nøtteallergi sees på som en av de vanligste matvareallergier, noe som blant annet kommer av at et stort antall av befolkningen har pollenallergi som gir kryssallergi og/ eller kryssreaksjoner mot blant annet nøtter.

Les også: Brenn fettet med nøtter

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund reagerer barn kraftigere enn voksne, og nøtter skjult i sjokolade eller andre godterier er en av de vanligste årsakene til allergisk sjokk hos barn og unge.

Dersom du eller barnet ditt får følgende sykdomstegn; diaré, magesmerter, oppblåsthet, oppkast, elveblest, astma, kløe eller hodepine, hver gang etter inntak av en bestemt matsort, kan det dreie seg om matvareallergi eller matvareintoleranse.

Advarer mot hysteri

Med stengte apotek og redusert bemanning på legevakta kan det være lurt å ta sine forholdsregler i jula, samtidig advarer Dr. Nicholas Christakis, ved Harvard Medical School, mot det han omtaler som ”nøttehysteri” blant mange foreldre. En irrasjonell frykt for at barna deres skal få allergiske reaksjoner som følge av nøtter, og da spesielt peanøtter. Det skriver dailymail.co.uk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer